Türkiye'de o mağazalar kapanıyor

İngiliz zincir mağaza şirketi Debenhams Türkiye'deki iki mağazasını kapatma kararı aldı.Türkiye'de Cevahir Alışveriş Merkezi ve Mall of İstanbul'daki iki mağazası bulunan şirketin Türkiye'deki mağazacılık operasyonunu,...

İngiliz zincir mağaza şirketi Debenhams Türkiye'deki iki mağazasını kapatma kararı aldı.

Türkiye'de Cevahir Alışveriş Merkezi ve Mall of İstanbul'daki iki mağazası bulunan şirketin Türkiye'deki mağazacılık operasyonunu, Kuveyt merkezli Alshaya Grubu'nun Türkiye yatırımı olan Shaya yürütüyor. Kapatmaya gerekçe olarak, söz konusu mağazaların "düşük performans" gösterjldi

60 ülkede 260'ın üzerinde mağaza ile faaliyet gösteren şirket, Türkiye'de 2006 yılından bu yana bulunuyordu.

Operasyonlarını daha kârlı hale getirmek amacıyla Nisan ayında yeni bir strateji açıklayan ve ana pazarları dışında kalan bazı ülkelerden çıkabileceğini duyuran  Debenhams'ın, Türkiye'deki mağaza kapanışlarının yılsonundan önce gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Debenhams'ın İngiltere'deki merkezinden konuya ilişkin Reuters'a yapılan açıklamada, "Debenhams Nisan ayında açıklanan stratejisi kapsamında, başarılı uluslararası işbirliklerimizi büyütmeyi ve düşük performans gösteren pazarlardaki varlığımızı rasyonalize etmeyi planlamaktadır. Tek tek pazarlarımızın durumu hakkında açıklama yapılmamıştır. Buna Alshaya'nın iştiraki olan Shaya tarafından yürütülmekte olan Türkiye'deki franchise operasyonumuz da dahildir" denildi.

Shaya yetkilileri ise Reuters'ın konuya ilişkin sorularını yanıtsız bıraktı. İngiltere'nin en büyük ikinci departman mağaza zinciri olan Debenhams, Nisan ayında bazı mağazalarını kapatma, kalan mağazaları yenileme ve online satışları geliştirmek suretiyle kârı artırmayı öngören yeni bir strateji açıklamıştı.

Debenhams CEO'su Sergio Bucher yeni stratejinin açıklandığı toplantıda, şirketin ana pazarları dışında kalan bazı ülkelerden çıkabileceğini söylemişti. Şirket, İngiltere'deki mağazalarından azami 10 tanesinin kapatılmasının değerlendirdiğini, ayrıca bir bölge dağıtım merkezi ile 10 bölge deposunun kapatılması için de değerlendirme yürüttüğünü açıklamıştı.

Son dönemde kurdaki yükseliş, buna bağlı artan kira giderleri ve diğer maliyetler, pazardaki yoğun rekabet, az mağaza sayısına bağlı düşük hacim ile Çin'de üretilip Türkiye'ye ithal edilen mallara ilave vergi uygulaması gibi nedenlerle kârlılık baskısı yaşayan bazı uluslararası markalar Türkiye'den çıkmıştı.

Hollandalı giyim zinciri C&A Türkiye'deki mağazalarını geçen yıl Türk rakibi DeFacto'ya devrederek pazardan çıkmış; İngiliz River Island ve Top Shop da Türkiye'deki mağazalarını kapatmıştı. Alman kozmetik zinciri Douglas da Türkiye'den çıkma kararı almıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

En Yüksek Faiz! 100 Bin TL'ye Ne Kadar Kazanırsınız? Aylık Kazanç Hesaplaması!
CHP'den Önemli Adım: Asgari Ücrete Otomatik Enflasyon Oranında Artış Önerisi!
Evlilik Hayali Kabusa Dönüyor! Düğün Maliyeti 500 Bin Liraya Ulaştı!
Büyük otomobil markası iflas bayrağını kaldırıyor! Satış için görüşmeler başladı
Bakan Işıkhan, asgari ücrette bir ara zam olup olmayacağını açıkladı