Türkiye'de Otoyol ve köprü geçiş ücretlerindeki fahiş zamlar, cep yakıyor

Türkiye'de otoyol ve köprü geçiş ücretlerindeki yüksek zamlar, vatandaşların ulaşım hakkını zorlaştırıyor. 2024’te ocak ve ağustosta yapılan artışlar, geçiş ücretlerini yer yer yüzde 75 oranında yükseltti.

Türkiye'de vatandaşlar, otoyol ve köprü geçiş ücretlerindeki yüksek zamlar nedeniyle ulaşım haklarını kullanmada zorluk yaşıyor. 2024 yılında, ocak ve ağustos aylarında yapılan iki zam, özellikle Fatih Sultan Mehmet (FSM) ve Çanakkale köprüleri dahil birçok köprü ve otoyolda geçerli oldu. Bu zamlarla birlikte geçiş ücretlerinde yer yer yüzde 75'e varan artışlar gözlemlendi. 

2024 yılının ilk sekiz ayında, yurttaşların ödediği toplam geçiş ücreti, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 242,6 artarak 885 milyon 363 bin TL'ye ulaştı. Aylık gelir dağılımına bakıldığında, en yüksek gelir mayıs ayında 160 milyon 767 bin TL olarak kaydedilirken, en düşük gelir mart ayında 37 milyon 191 bin TL oldu. Bu artış, devletin merkezi yönetim bütçe verilerine de yansıdı.

16 Ağustos itibarıyla güncellenen tarifelere göre, Osmangazi Köprüsü’nden geçiş ücreti 555 TL, Çanakkale Köprüsü için 585 TL, İstanbul-Ankara Anadolu Otoyolu için 187 TL ve İstanbul-İzmir Otoyolu için 1,370 TL olarak belirlendi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.