Türkiye'de Şirket Kuruluşlarında Düşüş, Kapanışlarda Rekor Artış!

Türkiye'de şirket kuruluşlarında önemli bir düşüş yaşanırken, kapanan şirket sayısı büyük bir artış gösterdi. TOBB'un verileri, ekonomideki yavaşlamanın sinyallerini veriyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), şirket kuruluşları ve kapanışlarına dair son istatistikleri açıkladı. Verilere göre, bu yılın ilk 8 ayında kurulan şirket sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,2 oranında azaldı. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı ise dikkate değer bir artış göstererek yüzde 25,4'e ulaştı.

Ağustos ayında 9 bin 482 şirket ve kooperatif kuruldu. Ancak, bu rakam bir önceki aya göre şirket kuruluşunda yüzde 4,5, gerçek kişi ticari işletmelerinde yüzde 0,6 ve kooperatiflerde yüzde 21,4'lük bir azalışı beraberinde getirdi. Kapanan şirket sayısında ise yüzde 37,5, gerçek kişi ticari işletmelerde yüzde 28,7 ve kooperatiflerde yüzde 39 oranında bir düşüş yaşandı.

ŞİRKET KURULUŞLARI HER İLDE GERÇEKLEŞTİ

Ağustos ayında Türkiye genelinde tüm illerde yeni şirket kuruluşları gerçekleşti. Kurulan 9 bin 482 şirket ve kooperatifin yüzde 85,9'unu limited şirketler, yüzde 11,9'unu anonim şirketler, yüzde 2,2'sini ise kooperatifler oluşturdu. Bu dönemde İstanbul, Ankara ve İzmir, en fazla şirket kuruluşunun yapıldığı iller oldu. Ağustos ayında kurulan şirketlerin 3 bin 96'sı ticaret, 1373'ü imalat ve 1258'i inşaat sektörlerinde faaliyet gösterdi.

Kapanan şirketlerin büyük bir kısmı ise toptan ve perakende ticaret sektöründe yer aldı. Ağustos ayında kapanan 650 şirketin yanı sıra, kooperatiflerin 210'u da çeşitli alanlarda hizmet vermeye başladı.

YABANCI ORTAK SERMAYELİ ŞİRKETLERİN DURUMU

Geçtiğimiz ay kurulan 658 yabancı ortak sermayeli şirketin 406'sı Türkiye merkezli oldu. Bu şirketlerin çoğunluğu anonim ve limited şirket statüsünde faaliyet gösteriyor. Bu yıl içerisinde yabancı ortak sermayeli şirketlerin toplam sermayelerinin yüzde 73,6'sı yabancı sermaye katkısından oluştu.

TOBB'un açıkladığı veriler, Türkiye ekonomisindeki yavaşlamanın ve belirsizliklerin bir yansıması olarak değerlendiriliyor. Ekonomik koşulların etkisiyle şirket kuruluşlarında yaşanan düşüş ve kapanışlardaki artış, birçok girişimcinin risk almakta tereddüt etmesine neden oluyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.