Türkiye'deki çocuk yoksulluğu, TEPAV'ın yayımladığı bir çalışma ile yeniden gündeme geldi. Çalışmada, Türkiye'de 0-17 yaş arası 7 milyon 30 bin çocuğun yoksulluk içinde yaşadığı belirtilirken, yoksul çocuk oranı yüzde 31,3 olarak hesaplandı. Ancak, kişi başına gelir hesaplandığında bu oran yüzde 42,2'ye yükseliyor ve yoksul çocuk sayısı 9 milyon 590 bine ulaşıyor. Çalışmanın 2023 verilerine göre, bebeklerde yoksulluk oranı yüzde 41,4, çocuklarda ise yüzde 43,8’e çıkıyor.
Bu veri, İzmir'de anneleri hurda toplayarak geçimini sağlayan 5 çocuğun evde çıkan yangında hayatını kaybetmesiyle birlikte yeniden gündeme geldi. Ekrem Cünedioğlu ve Yağmur Uzunırmak tarafından yapılan araştırma, Türkiye’deki çocukların büyük bir kısmının güvensiz ve sağlıksız koşullarda yaşadığını, yoksullukla birlikte sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlerden de mahrum kaldığını gösteriyor.
Bir diğer çalışmada, TEPAV araştırmacısı Hakan Yılmaz, çocuklarda yoksulluk oranının 2023’te yüzde 34,4 olarak belirledi. Bu oran, 2020'ye kadar yüzde 33-34 arasında kalırken, 2021'den itibaren yüzde 34'ü geçti. Çalışma ayrıca, 2 milyon çocuğun derin yoksulluk içinde yaşadığını ortaya koyuyor. Yılmaz, çocukları koruma amacıyla yapılan kamu harcamalarının, Avrupa Birliği ortalamasının oldukça gerisinde kaldığını ve bu sorunun bir öncelik meselesi olarak ele alınması gerektiğini vurguladı.
Cünedioğlu, İzmir'deki olayın, çocuk yoksulluğunun toplumun her kesimi için bir sorumluluk olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirtti. Yoksulluk içindeki çocukların güvenlik, sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlere erişememesi, onların fiziksel ve zihinsel gelişimlerini olumsuz etkiliyor. Cünedioğlu, çocukların fırsat eşitliğini sağlayacak politikaların güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, benzer trajedilerin yaşanmaması için acil önlemler alınması gerektiğini ifade etti.