Türkiye’deki kayıtlı Suriyelilerin sayısı azalıyor!

Türkiye'de geçici koruma statüsündeki Suriyelilerin sayısı, 2021’den bu yana düzenli olarak azalıyor. 2021'de 3 milyon 737 bin olan kayıtlı Suriyeli sayısı, 3 Ekim 2024 itibarıyla 3 milyon 89 bine geriledi.

Türkiye’de geçici koruma statüsünde yaşayan Suriyelilerin sayısının 2021’den bu yana düzenli olarak azaldığı, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı'nın verileriyle ortaya kondu. 2021’de 3 milyon 737 bin 369’a kadar yükselen kayıtlı Suriyeli sayısı, 3 Ekim 2024 itibarıyla 3 milyon 89 bin 904’e geriledi. 

Yeni doğumlar da dikkate alındığında, bu durum sayılarda ciddi bir düşüşe işaret ediyor. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı’nın adres güncellemelerini yapmayan Suriyelilere tanıdığı ek sürenin 1 Aralık’ta sona erecek olması, bu güncellemeyi gerçekleştirmeyenlerin geçici koruma statüsünden silinmesiyle sonuçlanabileceğinden, bu sayının önümüzdeki aylarda daha da azalması bekleniyor. 

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, "Türkiye’deki Suriyeliler" kitabının yazarı ve Harran Üniversitesi sosyoloji bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mahmut Kaya, saha gözlemlerine dayanarak, sayının düşmesinde çeşitli nedenlerin etkili olduğunu belirtiyor. Kaya, "Yerel ve genel seçimlerde sığınmacılar üzerinden oluşturulan politik gerilim, geri dönüş tartışmalarını beraberinde getirdi. Bu da hükümetin gönüllü geri dönüş söylemlerini etkiledi ve güvenli bölgelere göç akışları gerçekleşti" şeklinde açıklamalarda bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.