Türkiye'den Dünyanın En Pahalı Baharatı: Gramı 200 Liradan Satışta, Ekmesi Biçmesi 2 Ay Sürüyor!

Elazığlı mühendis Bayram Çalışkan, Safranbolu'da tesadüfen keşfettiği safran bitkisini bahçesinde yetiştirmeye başladı. Şimdi ise ürettiği safranın gramını 200 liradan satıyor ve talebi karşılamakta güçlük çekiyor.

Türkiye'nin birçok bölgesinde yetiştirilen ve uzun yıllardır dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen safran, son zamanlarda dikkatleri üzerine çekiyor.

Elazığlı mühendis Bayram Çalışkan, 4 yıl önce Safranbolu'da rastlantı eseri tanıştığı safran baharatını hobi olarak bahçesine ekmeye başladı. Safranın fiyatı altınla yarışırken, şimdi ise gramı 200 liradan alıcı buluyor.

Bu yıl dördüncü kez hasat yapan Çalışkan ailesi, açan safran çiçeklerini toplamaya başladı. Çalışkan, safranın pahalı bir bitki olması sebebiyle gramla satış yapmaya karar verdi ve safranlarını gramı 200 liradan satmaya başladı. Safran, hücre yenileme ve vücut direncini güçlendirmesiyle de dünyanın en değerli baharatları arasında yer alıyor.

Özellikle Karabük'te yetiştiği düşünülen safranı Elazığ'da başarıyla yetiştiren Çalışkan, temin ettiği soğanları Yarımca köyünde bulunan bahçesine ekti. Güzel bir verimle karşılaşan Çalışkan, 2. yıl daha fazla soğan alarak bir dönüm alana daha safran ekti.

Çalışkan, safranın ekonomik getirisine dikkat çekerek hobi olarak başladığı safran ekiminin artık ticaretini yapar hale geldiğini belirtiyor. İlaç firmalarının da safranı tıbbi özellikleri için sıkça talep ettiğini ve bu nedenle piyasada aranan bir bitki haline geldiğini ifade ediyor.

Çalışkan'ın oğlu Rıza Çalışkan ise ailecek bu işe girdiklerini ve safranın astım, bronşit, kalp, damar gibi birçok hastalığa iyi geldiği için ilaç firmaları tarafından arandığını söylüyor. Ayrıca safrandan reçel ve bal da üretilebildiğini belirtiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.