Türkiye'den Google'a tarihi para cezası verildi

Rekabet Kurumu, Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti., Google International LLC, Google LLC, Google Ireland Limited ve Alphabet Inc. hakkında yürütülen soruşturmanın sonuçlarını duyurdu.

Rekabet Kurumu, Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti., Google International LLC, Google LLC, Google Ireland Limited ve Alphabet Inc. hakkında yürütülen soruşturmanın sonuçlarını duyurdu. Soruşturma, Google'ın çevrim içi reklamcılık ve reklam teknolojileri hizmetlerinde Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettiği iddialarına odaklanmıştı.

İlk olarak, Google'ın YouTube'un reklam envanterinin yalnızca kendi talep tarafı platformları (DSP) aracılığıyla satın alınmasına yönelik kısıtlama getirdiği ve bağımsız hizmet sağlayıcılarının YouTube reklamlarını doğrulamasını engellediği iddiaları incelendi. Google, nitelikli üçüncü taraf DSP'lerinin YouTube envanterine erişimini sağlama taahhüdünde bulundu ve soruşturma bu aşamada sonlandırıldı.

Ayrıca, Google'ın kendi ürünlerini kayırarak çevrim içi reklam teknolojisi hizmetlerinde dikey bütünleşik bir yapı sergilediği tespit edildi. Google’ın DSP'lerinden gelen envanter taleplerinin kendi arz tarafı platformlarına (SSP) yönlendirilmesi ve AdX hizmeti aracılığıyla SSP hizmetlerini kayırması iddiaları da incelendi. Bu faaliyetlerin SSP hizmetleri pazarındaki rekabet üzerindeki etkisi ele alındı.

Google’ın DSP pazarında hakim konumda olduğu ancak SSP pazarında kendi ürünlerine haksız avantaj sağladığı belirlendi. Bu sebeple, Google'a 2 milyar 607 milyon 563 bin 963 TL idari para cezası verildi. İhlalin sonlandırılması ve rekabetin sağlanması amacıyla Google’a, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 6 ay içinde üçüncü taraf SSP'lere kendi hizmetine uygulanan koşullardan daha az elverişli olmayacak koşullar sunması talep edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.