Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi, en düşük seviyesine indi: Borsa yükselişte

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararının ardından BIST 100 endeksi, yüzde 2'ye yakın bir yükseliş yaşadı. Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) ise son 4 yılın en düşük seviyelerine geriledi.

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olarak bilinen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50'de sabit tuttu. 

PPK'nın açıklamasında, "Temel mal enflasyonu sınırlı bir artışla düşük seviyede kalırken, hizmet enflasyonunda son çeyrekte bir iyileşme beklenmektedir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülürse, para politikası araçları etkin bir şekilde kullanılacaktır." ifadelerine yer verildi.

Kararın hemen ardından BIST 100 endeksi yüzde 2'ye yakın bir artış gösterdi ve Borsa İstanbul'da endeks 9.980,81 puana kadar yükseldi; şu an ise yüzde 1,9 artışla 9.956 puan seviyelerinde bulunuyor. Tüm sektör endeksleri yükselirken, bankacılık endeksi yüzde 3 değer kazanarak en fazla kazanç sağlayan sektör endeksi oldu. Bankacılık endeksini gayrimenkul yatırım ortaklığı yüzde 2,2, ulaştırma yüzde 1,9, bilişim ortalama yüzde 2 ve holding endeksi yüzde 1,9 artışla takip etti.

Karar sonrası döviz kurları ise şöyle seyrediyor: dolar/TL yüzde 0,2 azalarak 34,0130, avro/TL yüzde 0,4 artışla 38,0590 ve sterlin/TL yüzde 0,2 artışla 45,1940'tan işlem görüyor. Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) ise 256,5 baz puana gerileyerek Şubat 2020'den bu yana görülen en düşük seviyeye yaklaştı.

Analistler, TCMB'nin karar metninden alınan sinyallerin enflasyonla mücadelenin ciddi şekilde süreceği şeklinde yorumlandığını belirterek, bu durumun Türk lirası varlıklara olan talebi destekleyebileceğini ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.