Türkiye'nin Aşı Üretim Üssü İçin Emekler Hızla Sürüyor

Türkiye, 1998'den sonra aşı üretiminde ara vermişti. Ancak şimdi, Covid-19'a karşı TURKOVAC aşısını geliştirerek bu alanda 9 ülkeden biri oldu. Ankara'da kurulan yeni merkez, aşı üretim üssü olacak. İlk etap yıl sonuna kadar açılacak.

Türkiye, 1998'den sonra aşı üretiminde ara vermişti. Ancak Covid-19 salgınıyla birlikte ülkede bir dönüş başladı. TURKOVAC aşısını geliştirerek, Türkiye aşı üretiminde yeniden söz sahibi oldu. Ankara'da kurulan yeni merkez, aşı üretim üssü olarak tasarlandı ve ilk etap çalışmaları hızla ilerliyor. Bu adım, ülkenin sağlık alanında dışa bağımlılığını azaltma hedefinin bir parçası.

1998'den bu yana aşı üretiminde ara veren Türkiye, Covid-19 salgınına karşı TURKOVAC adlı aşısını geliştirerek bu alanda üreten dokuz ülkeden biri oldu. Şimdi, Ankara Esenboğa Havalimanı çevresinde 50.000 metrekarelik bir alana sahip olacak olan yeni hıfzıssıhha merkezi inşa ediliyor. Bu merkez, aşı üretiminin yanı sıra bazı genetik ürünlerin AR-GE ve üretim çalışmalarını da gerçekleştirecek.

Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi, akıllı bina teknolojisiyle donatılacak ve üç aşamada tamamlanacak. İlk aşama, araştırma ve üretim laboratuvarlarının bulunacağı bir bölümü içeriyor ve yıl sonuna kadar hizmete girmesi planlanıyor. İkinci aşamada, aşı üretim tesisleri inşa edilecek ve üçüncü aşamada ise cihazların satın alınması, montajı ve ruhsatlandırılması gerçekleştirilecek.

Sağlık Bakanlığı, yerli üretim imkanlarını geliştirerek dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyor. Öncelikli olarak kuduz, hepatit A ve suçiçeği aşılarının Türkiye'de üretimi planlanıyor. Hıfzıssıhha'nın faaliyete geçmesinden itibaren, 2028 yılına kadar Türkiye'deki tüm aşıların üretilmesi hedefleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

Zeytinburnu Açıklarında Kaçak Sigara Operasyonu: 144,280 Paket Ele Geçirildi
Gümüşhane'de Reklamcı, Tabela Ölçüsü Almak İsterken Çatıdan Düşerek Hayatını Kaybetti
Sürücü, Ruhsatlı Tabanca İle Yakalandı: Affedilme Talebi Reddedildi!
Şanlıurfa'daki Orman Yangınına İtfaiye ve Orman Müdürlüğü Ekipleri Müdahale Ediyor
Sinan Ateş'in Eşi Ayşe Ateş: Kapılar Arkasında Cinayetim Planlanlanıyor!"