Fitch'in açıklamasına göre, Türkiye'nin borçlanma araçları piyasası yatırımcıların risk iştahının artmasıyla hareketleniyor. Sukuk ihraçlarındaki artış dikkat çekiyor. Türkiye, önümüzdeki dönemde 10 milyar dolarlık ihraç planıyla ekonomik canlanmaya devam ediyor. İslami finansmanın etkisiyle piyasanın dinamikleri değişiyor.
Fitch, Türkiye'nin borçlanma araçları piyasasının, yatırımcıların risk iştahının artmasıyla canlandığını ve sukuk ihraçlarının arttığını belirtti. Bu canlanmanın önümüzdeki iki yıl boyunca finansman, fon çeşitlendirme hedefleri ve İslami finans gelişimi gibi faktörlerin etkisiyle devam etmesi bekleniyor. Ancak, raporda maliyetlerin yüksek seyretmesi nedeniyle bankalar ve şirketlerin devlet kurumlarına kıyasla borçlanma araçları piyasasında daha küçük bir paya sahip olmalarının beklendiği ifade ediliyor.
Fitch İslami Finans Birimi Başkanı Bashar Al Natoor'a göre, son dönemde döviz cinsinden tahvil ihraçlarında yaşanan artış, Türkiye'nin daha geleneksel makroekonomik politikalara yönelmesiyle birlikte risk iştahının iyileşmesini ve kısa vadeli yeniden finansman risklerinin azalmasını işaret ediyor.
Fitch'in raporuna göre, Türkiye 2023 yılında dış piyasalarda 10 milyar dolarlık borçlanma aracı ihraç etmiş ve bu yıl da aynı miktarda ihraç etmeyi planlıyor. Geçen yıl Türkiye'nin sukuk ihracı, borçlanma araçları piyasasındaki ihraçların %15'ine ulaşarak, Türkiye'yi dünyanın dördüncü büyük sukuk ihraççısı haline getirdi. Bu rakam, 2018'de %6.2 idi.
Özetle, Fitch'in değerlendirmesine göre Türkiye'nin borçlanma araçları piyasası, risk iştahının artması ve İslami finansmanın gelişimi gibi faktörlerle canlanmış durumda ve bu canlanmanın devamı öngörülüyor.