Türkiye'nin Ekonomik Görünümü: Dünya Bankaları Faiz Tahminlerini Açıkladı

TCMB'nin 3. Enflasyon Raporu'nda enflasyonun yıl sonunda yüzde 36'ya düşeceği öngörüldü, ancak risklerin yukarı yönlü olduğu belirtildi. Goldman Sachs, fiyat baskılarının yılın geri kalanında azalmasını beklerken, Citi yıl sonu politika faizi tahminini yüzde 45 olarak açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 3. Enflasyon Raporu, enflasyon tahminlerinin yıl sonunda yüzde 36'ya düşeceğini belirtirken, risklerin yukarı yönlü olduğunu vurguladı. Goldman Sachs ve Citi analistleri, ekonomik aktivitedeki yavaşlama ve faiz beklentileri üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 3. Enflasyon Raporu üzerine değerlendirmelerde bulunan Goldman Sachs ekonomistleri Başak Edizgil ve Clemens Grafe, bankanın enflasyon tahminlerinde herhangi bir değişiklik yapmadığını vurguladı. Raporda, enflasyonun yıl sonunda yüzde 36 seviyesine düşeceği öngörülürken, bunun yanı sıra risklerin yukarı yönlü olduğu belirtildi. Goldman Sachs, ekonomik aktivitedeki yavaşlama ve hanehalkı enflasyon beklentilerindeki iyileşme ile birlikte fiyat baskılarının yılın geri kalanında belirgin şekilde azalmasını beklediklerini ifade etti.

Citi analistleri Gültekin Işıklar ve İlker Domaç ise, TCMB'nin enflasyon tahminlerinde bir değişiklik yapılmadığını belirterek, bankanın 2025 yılında güçlü bir dezenflasyon süreci öngördüğüne dikkat çekti. Analistler, TCMB'nin kasım ayına kadar faiz oranlarında bir değişiklik yapmayacağını öngörürken, yıl sonu politika faizi beklentilerini yüzde 45 olarak açıkladı.

TCMB Başkanı Fatih Karahan, daha önce yaptığı açıklamada, 2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminlerinin sabit kaldığını belirterek, 2024 yılı sonunda enflasyonun yüzde 38'e gerileyeceğini öngördüklerini ifade etti. Karahan, para politikasındaki sıkı duruşu fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdüreceklerinin altını çizdi. 3. Enflasyon Raporu toplantısında, 2025 ve 2026 yılları için enflasyon tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde koruduklarını açıkladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.