Türkiye ekonomisindeki iniş ve çıkışlar onlarca yıldır devam ediyor. Dönüp geriye baktığımızda ülkeye büyük yatırımlar yapan bazı isimlerin başına gelenler dikkat çekiyor. 1980'li yıllarda henüz Türkiye'de teknoloji yatırımları nadir görülürken büyük bir atılım yapıldı. Türkiye'nin en büyük teknoloji markalarından birini kuran Asil Nadir'in başına gelenler derlendi.
Ailesi 1963’te İngiltere’ye taşınan Asil Nadir, iktisat fakültesinde öğrenim görmek için İstanbul’a gider. Fakat okulu yarıda bırakarak genç yaşında iş hayatına atılma kararı alır.
Nadir’in ailesi, Londra’ya yerleştikten sonra perakendecilikte bir tür market olan cash and carry sistemiyle çalışan, Wear Well isimli bir şirket satın alır. Kendisi ise Lefkoşa’ya giderek tekstil sektörüne atılır. Ürettiği tekstil ürünlerini Orta Doğu’ya pazarlar. 1980’lerde ise hisselerini satın aldığı bu şirket, yükselişe geçer ve bu sayede Asil Nadir İngiltere’de en zengin 100 iş insanı arasına girer.
1985 yılında Türkiye yatırımlarına başlayan Nadir, Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi kurar. Manisa ilinde faaliyet gösteren Vestel, o zamanlardan bu zamanlara yerli üretimleriyle yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın da en büyük teknoloji şirketleri arasında yerini almayı başarmıştır. Vestel’in 1985 yılından başlayan faaliyetleri, 1994’ten beri Zorlu Holding bünyesinde sürdürülür ve şirket; beyaz eşya, tüketici elektroniği, dijital ürünler ve bilgi teknolojileri alanlarında geniş bir ürün yelpazesi sunar.
1988 yılında Pizza Hut’ın Türkiye’deki ilk şubesini Ataköy’de açan Nadir, Günaydın isimli gazeteyi, Haldun Simavi’den 44 milyon Türk lirası ve 5 milyon sterlin karşılığında satın alarak medya işine de girer. Ardından Gelişim dergi grubunu ve KKTC’de bazı medya organlarını da satın alarak işlerini büyütür. Ancak bu denli büyük bir servet ve başarı, çeşitli iflas ve zimmet suçlamalarını da beraberinde getirir.
Asil Nadir, Polly Peck International şirketinin hisselerini usulsüz şekilde yükselttiğine dair suçlamalar sebebiyle mali bir krizle karşı karşıya kalır ve bir uçakla, İstanbul’dan İngiltere’ye gider. Hakkında çıkarılan yakalama kararı ile 17 Aralık 1990’da tutuklanır ve bu tarihte, hakkında 18 zimmet suçu vardır. 1 yıl sonra ise bu suçlamaların sayısı 76 olmuştur.
1993 yılına kadar hapishanede tutulan Asil Nadir, aynı yıl 3,5 milyon sterlin kefaletle serbest bırakılmasının ardından kendine ait özel bir uçakla KKTC’ye kaçar. 2012 yılında tamamlanan yargılama sonucunda ise 29 milyon sterlini zimmetine geçirmekten suçlu bulunur. Suçlamaların peşini bırakmadığı iş insanı, hakkındaki duruşmada üzerine atılan 13 suçun 10’undan toplamda 10 yıl hapse mahkûm edilir. Devamında ise 2013’te İngiltere’deki mahkeme, Asil Nadir’in mağdur ettiği yatırımcılara 5 milyon sterlin ödemesi durumunda cezasının geriye kalanını Türkiye’de çekmesine karar verir
. Bir zamanlar Türkiye'nin hatta İngiltere'nin en zengin adamlarından biriyken neredeyse tüm mal varlığını kaybeden Asil Nadir'in iflas hikayesi bu şekildedir.