Türkiye'nin İlk Uzay Yolculuğuna Son Saatler

NASA tarafından düzenlenen Axiom Mission 3 (Ax-3) kapsamında Türkiye'nin ilk uzay yolcusu olarak seçilen F-16 pilotu Alper Gezeravcı, 17 Ocak'ta SpaceX Dragon uzay aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) doğru yola çıkıyor

NASA, Axiom Mission 3 (Ax-3) mürettebatının Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) yapacağı yolculuğun programını duyurdu. Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı da bu mürettebat içerisinde yer alıyor. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), F-16 pilotu Alper Gezeravcı'nın da aralarında bulunduğu Ax-3 mürettebatının, SpaceX Dragon uzay aracıyla 17 Ocak'ta Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılacağını açıkladı. Mürettebatın 19 Ocak Cuma günü ISS'ye ulaşması ve burada 14 gün boyunca görev yapması planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Alper Gezeravcı ile video konferans yoluyla görüştü. Erdoğan, görevin hem bilim misyonu hem de gençlere ilham kaynağı olması açısından önemli olduğunu belirtti. Gezeravcı ise Erdoğan'a teşekkür ederek, uzaydaki deneyimlerinin gelecek nesillere ilham kaynağı olmasını umduklarını ifade etti.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu, pek çok kentte meydanlardan ve bilim merkezlerinden takip edilebilecek. Ayrıca, Ankara, İstanbul ve diğer şehirlerde kurulan dev kubbeli alanlardan fırlatma töreni izlenebilecek. Uzay mühendisleri ve bilim insanları da Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Yer İstasyonu'nda görevli olarak bu önemli olayı takip edecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve bilim insanlarından oluşan bir heyet, ABD'ye giderek fırlatma törenine katılacak. Kacır, Alper Gezeravcı'nın ISS'de 13 bilimsel deney gerçekleştireceğini ve Türk bilim insanlarının uzay bilimi alanındaki çalışmalarının yeni bir aşamaya taşınacağını vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Ahu Tuğba'dan Sevenlerini Üzecek Açıklama Peş Peşe!
Dilan Polat'ın Cezaevi Kabusu Adli Tıp'a Taşındı: Tahliye Yolunda mı?
İran’da cumhurbaşkanlığı seçimi tarihi belli oldu!
Milyonlarca sürücü ve adaylarını ilgilendiriyor: Uyku apnesi iddiasına resmi açıklama geldi
Erdoğan Türkiye'yi bekleyen en büyük tehlikeyi açıkladı: Ne deprem, ne enflasyon, ne terör!