Türkiye'nin İnstagram Erişim Engeli Uluslararası Medyada Geniş Yankı Uyandırdı

Türkiye, 2 Ağustos 2024 itibarıyla İnstagram’a erişimi engelledi. Karar, Hamas lideri İsmail Haniye’nin ölümüne dair taziye mesajlarının sansürlendiği iddiaları sonrası alındı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, engelin gerekçesi ve süresi hakkında bilgi vermedi.

Türkiye, 2 Ağustos 2024 tarihinde Instagram’a erişimi engelledi. Engelleme kararı, Hamas lideri İsmail Haniye’nin ölümüne ilişkin taziye mesajlarının sansürlendiği iddialarının ardından geldi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) erişim engelinin nedenini ve süresini açıklamazken, Meta Platforms Inc. konu hakkında yorum yapmadı.

Türkiye, sosyal medya platformu Instagram’a erişimi engelledi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafınca yapılan açıklamada, kararın 2 Ağustos 2024 tarihinde alındığı açıklandı.

HANİYE MESAJLARI SANDÜRLENDİ İDDİASI

Bu karar, Hamas’ın kilit isimlerinden İsmail Haniye’nin ölümüne ilişkin taziye mesajlarının engellendiği iddiaları üzerine Türk yetkililerinin platformu sansürle suçlamasının peşinden geldi.

DÜNYA BASININDA YER BULDU

Uluslararası basında geniş yankı bulan bu gelişme, Türkiye’nin sosyal medya üstündeki denetimlerinin bir kez daha tartışma konusu olmasına neden oldu.

REUTERS

"Türkiye, sosyal medya platformu Instagram’a erişimi engelledi, ama bilgi teknolojileri düzenleyicisi herhangi bir sebep veya yasak süresi belirtmedi. Bu hamle, çarşamba günü Türk İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un, Hamas’ın kilit yetkililerinden İsmail Heniyye’nin öldürülmesiyle ilgili taziye mesajlarını engelleme kararı sebebiyle platformu eleştirmesinin peşinden geldi.

Altun, bu durumu "sansür" olarak nitelendirerek, Instagram’ın herhangi bir politika ihlali belirtmeden bu kararı aldığını belirtti. Instagram’ın ana şirketi Meta Platforms Inc. ise konuya ilişkin şu ana kadar bir yorum yapmadı. Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2 Ağustos tarihindeki kararı web sitesinde yayımladı."

BLOOMBERG

"Türkiye’nin web düzenleyicisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üst düzey danışmanının, sosyal medya platformunun Hamas’ın siyasi lideri İsmail Heniyye’nin vefatıyla ilgili gönderileri sansürlediği iddiasıyla Instagram’ı eleştirmesinin peşinden erişimi engelledi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, bu adımın gerekçesini açıklamadı. Meta Platforms Inc. ve BTK, yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

Türkiye, daha önce terör vakaları ve büyük doğal felaketler sırasında sosyal medya platformlarına erişimi kısıtlamıştı. Hükümetin sosyal medya üstündeki sıkı denetimi, insan hakları örgütleri, muhalefet politikacıları ve diğer eleştirmenler tarafınca ifade özgürlüğünü zayıflattığı gerekçesiyle endişeyle karşılanıyor."

AGENCE FRANCE-PRESSE (AFP)

"Türkiye, ABD’li şirketin üst düzey bir Türk yetkilisi tarafınca sansürle suçlanmasının peşinden cuma günü Instagram sosyal medya ağına erişimi engelledi. BTK, "02/08/2024 tarihindeki karar gereği instagram.com’a erişim engellenmiştir" açıklamasını yaptı.

Türkiye’de yaşayan birçok kullanıcı, Instagram akışlarını yenileyemediklerini belirterek şikayetçi oldu. Türk Cumhurbaşkanlığı İletişim Direktörü Fahrettin Altun, çarşamba günü Meta’ya ait Instagram’ı, Hamas lideri Heniyye’nin vefatıyla ilgili taziye mesajlarının yayınlanmasını engellemekle suçladı. Altun, bu durumu "çok açık bir sansür girişimi" olarak nitelendirdi.

Bu karar, Türkiye’de 50 milyondan fazla kullanıcısı olan Instagram’a erişimi engelledi. Bu, Türkiye’nin sosyal medya sitelerine erişimi ilk engellemesi değil. Wikipedia, Nisan 2017’den Ocak 2020’ye kadar iki makale sebebiyle erişime kapatılmıştı. Bu durum, Erdoğan hükümetinin sivil özgürlüklere saldırmakla suçlandığı bir ülkede şok etkisi yaratmıştı."

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.