Türkiye'nin Otomotiv Endüstrisi Mart Ayında İhracatta Azalma Yaşadı

Türkiye'nin otomotiv endüstrisi mart ayında ihracatta %1,8'lik azalma yaşadı. Ancak yılın ilk üç ayında %6 artış kaydedildi. Tedarik endüstrisi Almanya'ya yönelik ihracatta gerileme yaşarken, diğer pazarlarda artışlar görüldü.

Türkiye'nin otomotiv endüstrisi, mart ayında ihracatta %1,8'lik bir düşüşle 3,2 milyar dolarlık bir rakamla karşılaştı. Ancak, yılın ilk üç ayında %6'lık bir artışla toplamda 9 milyar 132 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleşti. Özellikle Almanya'ya yapılan ihracatta azalma gözlenirken, diğer pazarlarda ise artışlar dikkat çekti.

Türkiye'nin otomotiv endüstrisi ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre %1,8 azalarak 3,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu azalmaya rağmen, Türkiye'nin ihracatında hala lider konumunda olan otomotiv endüstrisinin payı %14,3'e ulaştı. Ocak-Mart döneminde ise otomotiv endüstrisi ihracatı %6 artarak 9 milyar 132 milyon dolara yükseldi. Mart ayında, aylık bazda bugüne kadar en yüksek ikinci ihracat rakamına ulaşıldığı açıklandı, ancak binek otomobil ihracatında çift haneli bir gerileme yaşandı. İtalya'ya ihracat %12 artarken, en büyük pazarlarından Almanya'ya %14 düşüş yaşandı.

Mart ayında Türkiye'nin otomotiv endüstrisi ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre %1,8 azalarak 3 milyar 225 milyon dolar oldu. Türkiye ihracatında hala lider konumunda olan endüstrinin payı ise %14,3 olarak kaldı. Yılın ilk üç ayında otomotiv endüstrisi ihracatı %6 artarak 9 milyar 132 milyon dolara yükseldi.

Mart ayında en büyük ürün grubu olan Tedarik Endüstrisi'nin ihracatı 1 milyar 297 milyon dolar olurken, Binek Otomobiller ihracatı %12,5 azalarak 881 milyon dolara, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı %34 artarak 647 milyon dolara, Otobüs-minibüs-midibüs ihracatı %48 artarak 264 milyon dolara ve Çekiciler ihracatı ise %59 azalarak 103 milyon dolara geriledi.

Tedarik Endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke Almanya olurken, bu ülkeye yönelik ihracatta %13 gerileme yaşandı. Rusya Federasyonu'na %21, Romanya'ya %52, Çekya'ya %29 ihracat artışı görüldü. Binek otomobillerde en fazla ihracat yapılan ülke olan Fransa'ya %13 düşüş yaşanırken, diğer önemli pazarlardan İspanya'ya %66, Polonya'ya %31, Slovenya ve İsrail'e %16'şar düşüş, İtalya'ya %12 ve Fas'a %184 ihracat artışı kaydedildi. Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlarda ise Birleşik Krallık'a %28, İtalya'ya %54, Belçika'ya %144, Hollanda'ya %214 ihracat artışı, Fransa'ya ise %12 ihracat düşüşü yaşandı. Otobüs-Minibüs-Midibüs ürün grubunda ise Fransa'ya %49, İtalya'ya %23 ve Suudi Arabistan'a büyük oranlarda ihracat artışları yaşandı.

Mart ayında %14 azalışla 409 milyon dolarlık ihracat yapılan Almanya, en fazla ihracat yapılan ülke olarak öne çıktı. Fransa 365 milyon dolarlık rakamla ikinci büyük pazar olurken, bu ülkeye ihracat %16 azaldı. İtalya'ya ihracat ise %12 artarak 330 milyon dolara ulaştı. Mart ayında Belçika ve Rusya Federasyonu'na %23'er, Romanya'ya %13, Hollanda'ya %35, Fas'a %58 ihracat artışı yaşanırken, İspanya'ya %39, Polonya'ya %23, Bulgaristan'a %29 ihracat düşüşü oldu.

Ülke gruplarına bakıldığında, Avrupa Birliği ülkelerine %8 azalışla 2 milyar 127 milyon dolarlık ihracat yapıldı ve bu grup hala %70'lik payla lider konumda. Diğer Avrupa Ülkeleri %13'lük payla ikinci sırada yer alırken, bu ülke grubuna yönelik ihracat %8 arttı. Orta Doğu Ülkeleri'ne %44 ve Afrika Ülkeleri'ne %31 ihracat artışı yaşandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Kamuda tasarruf tedbirleri genelgesi Resmi Gazete'de
Tarım arazisi uyarısı: Hobi bahçesi olarak almayın!
Uzmanı uyardı: Gram altın alıp satacaklar dikkat!
Sermaye Piyasası Kurulu iki şirketin halka arzını kabul etti
New York Borsası günü düşüş ile kapattı