Türkiye'ye 600 Bin Sığır İthal Edilecek : Et Fiyatları Düşecek mi?

Et ve Süt Kurumu ile Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği'nin liderliğinde, Türkiye tarımında büyük bir değişim! 2024'te gerçekleşecek dev sığır ithalatı ile ilgili tüm detaylar burada.

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılında Et ve Süt Kurumu ile Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği aracılığıyla 600 bin baş besilik sığır ithal etmeyi planlıyor. İthalat sürecinde, ESK belirlenen kurallara uygun olarak fiili ithalatı gerçekleştirecek ve besilik sığırların satış fiyatını belirleyecek.

Hayvancılık Genel Müdürlüğü, 2024 yılı besilik sığır ithalatına ilişkin talimatları ve teknik kriterleri yayınlamış durumda. Buna göre, 2024 yılında üç dönemde toplamda 600 bin baş besilik sığır ithal edilecek.

BESİCİLERE SIĞIR İTHALATINDA KOTA

İthalat sürecinde, besilik sığırların satış fiyatını belirlemek Et ve Süt Kurumu'nun görevi olacak. Ayrıca, besicilere sığır ithalatında kota uygulanacak.

İşletmeler, 200 hayvan kapasiteli olanlar Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği'ne başvuruda bulunacak ve Et ve Süt Kurumu tarafından değerlendirilecek. Değerlendirme sonucu belirlenen izin listesi, her dönemin sonunda Hayvancılık Genel Müdürlüğü'ne iletilerek duyurulacak.

Besi hayvanı ahırı kapasitesi 200 başın altında olan işletmelere 150 bin baş besilik ithalat izni verilecek. Aynı şekilde, işletme besi hayvanı ahırı kapasitesi 200 baş altında olan işletmelere yıl içinde en fazla 40 baş besilik sığır ithalat izni verilecek.

İthalat süreci tamamlandıktan sonra "millileşen" hayvanlarda görülen hastalık, mecburi kesim veya ölüm durumunda sorumluluk yetiştiriciye ait olacak ve herhangi bir tazminat ödemesi yapılmayacak.

Sığır ithalatına başvuran işletmelerden talep edilen evraklar ve belirlenen süre Et ve Süt Kurumu'nun resmi sitesinde yayınlanacak. İzin verilen işletmeler, Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından duyurulan izin listesinde yer alacak.

Yetiştiricilerin, Et ve Süt Kurumu ile Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından talep edilen belgeleri süresi içinde teslim etmemesi veya belgelerin uygun görülmemesi durumunda besilik sığır izinleri geçersiz sayılacak.Türkiye, canlı hayvan ithalatı yaptığı 28 izinli ülke arasında bulunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Çin'de Emlak Sektörüne Canlılık Getirecek Yeni Politikalar Yolda
İş Bankası resmen duyurdu!: İşte yeni kampanya!
Brent Petrolü Varil Fiyatı 83 Doların Altına Düştü
Altın sahipleri için müjdeli bir haber geldi, uzun zamandır beklenen gelişme sonunda gerçekleşti
Türkiye'nin Mobil Liderliği: Yüksek Kullanım Süresi, Düşük Gelir!