Türkiye’ye Yeni Yerli Otomobil: HABAŞ’tan 1 Milyar Euro’luk Dev Yatırım

HABAŞ, eski Honda fabrikasını arazisiyle birlikte satın alarak büyük bir yatırıma imza atıyor. 1 milyar euro yatırımla Türkiye’de otomotiv ve ticari araç üretimi yapılacak. Yeni yerli otomobiller yolda!

HABAŞ Otomotiv'den Büyük Yatırım ve Üretim Planları

HABAŞ Otomotiv Genel Müdürü Hüseyin Urkun, şirketlerinin ticari ve binek araç üretiminde yaklaşık 1 milyar euroluk bir yatırım planladıklarını açıkladı. Urkun, Hannover’de düzenlenen IAA Transportation Fuarı’nda HABAŞ’ın hedefleri ve yatırım planları hakkında detaylı bilgi verdi.

Honda Fabrikası Binek Otomobil Üretiminde Kullanılacak

Hüseyin Urkun, HABAŞ’ın satın aldığı Honda’nın Şekerpınar’daki üretim fabrikasını binek otomobil üretimi için kullanacaklarını belirtti. Üretilecek binek araçlar arasında sedan ve crossover modellerinin olacağını ifade eden Urkun, hibrit, plug-in hibrit ve benzinli olmak üzere üç versiyon planladıklarını söyledi. Tasarımların kendi bünyelerinde oluşturulduğunu ve motor konusunda Volvo motor kullanacaklarını belirtti.

Fabrika Kurulumları ve Üretim Kapasitesi

HABAŞ, 2021’in başında İzmir Çiğli’de Ar-Ge faaliyetlerine başlamış ve Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde 100 bin metrekarelik bir alanda seri üretim için fabrika kurmuştu. Bu fabrikanın 2025’in başında seri üretime geçmesi planlanıyor. Şu an Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde araçların ön üretimleri yapılıyor ve ardından Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ne taşınıyor. Ayrıca, Honda fabrikasının kataforez hatları kullanılarak araçların boya alt işlemleri gerçekleştiriliyor.

Batarya ve Yatırım Detayları

Hüseyin Urkun, araçlarda kullanılacak bataryaların Uzak Doğu’dan hücre olarak alındığını ve HABAŞ marka bataryaların kullanıldığını belirtti. Şu ana kadar otomobil üretimi için yapılan yatırımın 250-300 milyon euro civarında olduğunu ve toplam yatırımın ticari araçlarla birlikte 1 milyar euroyu bulabileceğini açıkladı. Honda fabrikasındaki üretim kapasitesini 75 bine yükselteceklerini ve Manisa’da hafif ticari araçlarla birlikte 20 bin adet ticari araç üretim kapasitesine ulaşacaklarını söyledi.

Bayi Ağı ve Fiyat Stratejisi

HABAŞ, bayi ağı oluşturma çalışmalarına yavaş yavaş başladıklarını ve ulaşılabilir fiyat politikasıyla piyasaya çıkmayı düşündüklerini ifade etti. Şirket, rakiplerinin sürekli altında bir fiyatla ürün sunmayı planlıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.