Tuzhurmatu'da Türkmenler ile peşmerge çatışması sürüyor

Irak'ın Salahaddin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesinde Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı Peşmerge güçleri ile Haşdi Şabi çatısı altında yer alan Türkmen milisler arasındaki çatışmaların devam ettiği belirtildi. İlçedeki...

Irak'ın Salahaddin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesinde Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı Peşmerge güçleri ile Haşdi Şabi çatısı altında yer alan Türkmen milisler arasındaki çatışmaların devam ettiği belirtildi. 

İlçedeki son duruma ilişkin AA muhabirine konuşan, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Sorumlusu Faruk Ahmed, "Haşdi Şabi ile Peşmerge güçleri arasında çatışmalar devam ediyor. İlçe merkezinin tüm giriş-çıkışları Peşmerge tarafından kontrol ediliyor." dedi.  

Tuzhurmatu'daki Kürt mahallelerini KYB'li Peşmergelerin koruduğunu belirten Ahmed, "Türkmenlerin evlerini ise Haşdi Şabi'ye bağlı milisler koruyor. İlçe merkezinde yaklaşık bin 500 milisin konuşlandığını tahmin ediyoruz." diye konuştu.

POLİS ARACI TARANDI, PARTİ BİNASI ATEŞE VERİLDİ

Haşdi Şabi üyelerinin şehirde bir polis aracını taraması sonucu üç polis öldü.

İlçede bulunan Rûdaw muhabiri, dün akşam saatlerinde Şii milislerce Cumhuriyet Hastanesi yakınlarında bir polis aracının tarandığını bildirdi. Açılan ateşte üç polis hayatını kaybetti.

Öldürülen polislerin Federal Hükümet’e bağlı olduğu öğrenildi.

Yine bugün Şii milislerin Kürdistan İslami Topluluk Partisi'nin (Komel) binasını ateşe verdiğine dair görüntüler sosyal medyaya yansıdı.

23 Nisan akşamı Şii milislerin Tuzhurmatu’da tanınan Kürt gencin evine el bombası atması üzerine çıkan çatışmalarda 12 peşmerge ve sivil öldü, 20 kişi yaralandı. Çatışmalarda 40 dolayında Türkmen milis öldürülürken 67 milis yaralandı.

GÖÇ BAŞLADI

İlçe merkezinde taraflar arasında tansiyonun yükselmesi ve çatışmaların şiddetlenmesinden sonra, Türkmen ve Kürt mahalleleri arasına yüksek beton bloklar yerleştirildiği gözlendi. Çatışmalar ve karşılıklı fırlatılan havan toplarından dolayı birçok ev ve iş yerinin zarar gördüğü, bazılarının tamamen yandığı tespit edildi. 

Tuzhurmatu'da çatışmaların başladığı 23 Nisan'dan bu yana can güvenliği tehlikesiyle birçok Kürt ve Türkmen aile, evlerini terk edip başka bölgelere sığınmak zorunda kaldı. 

İlçede kalmayı tercih edenler ise keskin nişancıların hedefi olmamak için elektrik ve diğer temel ihtiyaçlardan yoksun bir şekilde durumun normale dönmesini bekliyor.

Bölgede çatışmanın sona ermesi ve ateşkesin sağlanması için Haşdi Şabi'ye bağlı Bedir Tugayları Komutanı Hadi Amırli ve KYB'li yetkililerin bugün bir araya gelmesi bekleniyordu, ancak söz konusu toplantının gerçekleşmediği ve başka bir güne ertelendiği kaydedildi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Rusya'nın Zelenski'yi arama kararı: Propaganda mı?
UCM Başsavcısı: Netanyahu Tutuklama Engeline Tepki
Epstein'ın Skandal 'Küçük Kara Kitabı' Müzayedede: 221 İsim Satışta
Diplomatik Gerilim: İspanya ve Arjantin Arasındaki Sert Söz Düellosu
Rusya, Ukrayna'ya Ait ATACMS Füzelerini Düşürdü: Gerilim Tırmanıyor