Tuzla'da, Roma İmparatorluğu döneminden bu yana birçok uygarlığa ev sahipliği yapan bölgede, 130 metre uzunluğundaki Manastır Dalgakıranı altında yapılan bulgu dalışında önemli bir keşif yapıldı. Araştırmalar sonucunda Bizans Dönemi’ne tarihlenen bir amfora parçasının baş kısmı bulundu.
Bu amforanın iki kulpu sağlam bir şekilde korunmuş ve gövdesinde kekamoz adı verilen küçük mikro organizmalar gözlemlenmiştir. Bu bulgu, Tuzla'da kurulması planlanan Denizcilik Müzesi’nin ilk denizaltı kalıntısı olma özelliğini taşımaktadır.
Amfora, antik dönemlerde Akdeniz, Ege ve Karadeniz çevresinde sıvı ve kuru gıda maddelerini taşımak ve depolamak için kullanılan iki kulplu, dar boyunlu seramik kapların genel adıdır. Zeytinyağı, şarap ve tahıl taşımada tercih edilen amforalar, Yunan, Roma ve Bizans dönemlerinde yaygın olarak kullanılmış ve deniz ticaretinde ile günlük yaşamda önemli bir rol oynamıştır. Sualtı araştırmacıları, amforanın Orta Çağ’da şarap merkezi olarak bilinen Ganos bölgesinden gelmiş olabileceğini belirtmiştir.