Tüzük taslağı belli oldu: CHP’ye 3 dönem sınırı geliyor!

CHP Parti Meclisi, yeni tüzük taslağını görüşmek üzere toplandı. Toplantıda, milletvekilleri ve belediye başkanları için üç dönem kuralının geçmişi de kapsaması gerektiği vurgulandı.

CHP’nin kurultay sonrası en yüksek karar organı olan Parti Meclisi, yeni tüzük için toplandı. Toplantıda, milletvekilleri ve belediye başkanları için önerilen üç dönem kuralının geçmiş yılları da kapsayıp kapsamayacağı konusu gündeme alındı.

Sözcü'de yer alan habere göre, tüzük taslağında milletvekilliğinde ön seçimin parti gözetiminde yapılması, deneyimli ve meslek sahibi adaylar için kotaların uygulanması, üç dönem kuralının getirilmesi ve güçlü bir genel sekreterlik düzenlemesi gibi maddeler yer alıyor.

MADDELER ÜZERİNDE DEĞERLENDİRME


Parti Meclisi toplantısının ardından milletvekili grubu tüzük taslağını madde madde değerlendirdi. Toplantıda, bazı maddelerin Siyasi Partiler Kanunu ile uyumlu hale getirilmesi gerektiği kararlaştırıldı. Ayrıca, milletvekilliği ve belediye başkanları için üç dönem kuralının geçmişi de kapsaması yönünde görüşler ifade edildi.

Tüzük taslağı, gelecekteki dönemler için bu kuralı içermekteydi. Kamuoyunda 5-6-7 dönem milletvekilliğine yönelik tepkiler hatırlatılarak, bu kuralın geçmiş dönemleri de kapsaması gerektiği vurgulandı. Edinilen bilgilere göre, "Şu anda vekil olan bir dönem sayılır" ve "İkiden fazla dönem görev yapanlar giremez" gibi ara formüller üzerinde çalışılmasına karar verildi. Taslağa son şekli verilerek, oluşturulacak bir kurul kurultaya sunulacak metni 5 Eylül’de netleştirecek.

CUMHURBAŞKANI ADAYI BELİRLEME YÖNTEMİ


Cumhurbaşkanı adayının hangi yöntemlerle belirleneceğine dair bir düzenleme metinde yer almadı. Ancak Özel, bu durumun "eğilim yoklaması yapmayacağımız anlamına gelmediğini" belirterek, yetkili kurulların durumu değerlendireceğini ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.