Güney Afrika, 12 Şubat tarihinde Refah'ta yaşanan "tehlikeli durum" nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı'na ek tedbirler alınması talebinde bulundu.
Uluslararası Adalet Divanı, talebe cevabında, Refah'taki "tehlikeli durumun" İsrail'in soykırım suçunu önlemek için "gücü dahilindeki tüm tedbirleri" almasını içeren önceki karara uyulmasını gerektirdiğini belirterek ek önlem talebini reddetti.
Güney Afrika, İsrail'in Gazze'de soykırım işlediği iddiasıyla Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e karşı dava açma yoluna gidiyor. İsrail ise bu suçlamaları reddediyor.
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yapılan en son güncellemede, insanların beklenen saldırı öncesinde "çaresiz, aç ve korkmuş" durumda olduklarını belirterek, Refah'taki durumun giderek daha kötüleştiğini vurguladı.
YARDIM KAMYONLARI GAZZE'YE ULAŞMIYOR
OCHA, geçen hafta Gazze Şeridi'ne giriş yapmaya izin verilen yardım kamyonlarının sayısının azaldığını, perşembe günü yalnızca 20 kamyonun geçişine izin verildiğini belirtti. Bu, 2 Şubat ile 8 Şubat arasındaki günlük ortalama olan 133'ten keskin bir düşüş anlamına geliyor.
İsrail'in en önemli müttefiklerinden olan ABD dahil olmak üzere birçok ülke, Refah'taki askeri operasyona net bir şekilde karşı çıkıyor. Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu konudaki kararlılığını sürdürüyor.
ABD Başkanı Biden geçen hafta Netanyahu'ya, Refah'taki sivilleri korumaya yönelik "güvenilir ve uygulanabilir bir plan" olmadan saldırının devam etmemesi gerektiğini ifade etmişti.