UBS tarafından yayımlanan 2024 Küresel Servet Raporu'na göre, önümüzdeki beş yıl içinde küresel milyoner sayısının artması bekleniyor. CNBC'nin haberine göre, 2023-2028 arasındaki anket sonuçlarına göre, 56 gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiden 52'sinde, 1 milyon dolar veya daha fazla servete sahip yetişkin sayısının artması öngörülüyor.
SIRALAMADA LİDER TAYVAN'I TÜRKİYE TAKİP EDİYOR
Tayvan, büyüyen mikroçip endüstrisi ve zengin yabancıların göçüyle milyoner sayısında yüzde 47'lik bir artışla öncülük edecek. Türkiye ise yüzde 43'lük artışla Tayvan'ı takip ediyor. Kazakistan yüzde 37, Endonezya yüzde 32 ve Japonya ise yüzde 28 artışla sıralamada yer alıyor.
ABD VE ÇİN'DE MİLYONER SAYISINDAKİ ARTIŞ
Hali hazırda en fazla küresel milyonerin bulunduğu ABD ve Çin'de ise artış oranlarının sırasıyla yüzde 16 ve yüzde 8 olacağı tahmin ediliyor. UBS, bu ülkelerdeki büyümenin daha yavaş olmasının nedenini, milyoner sayısının zaten çok yüksek olmasına bağlıyor.
İNGİLTERE VE HOLLANDA'DA DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ
UBS Küresel Varlık Yönetimi Başekonomisti Paul Donovan'a göre, İngiltere'de milyoner sayısının yüzde 17 azalması öngörülüyor. Donovan, İngiltere'nin şu anda dünyada en fazla dolar milyonerine sahip üçüncü ülke konumunda olduğunu ancak bunun ekonomik olarak hak edilenden daha fazla olduğunu ifade etti. Hollanda'da da benzer şekilde zenginlerin sayısında yüzde 4'lük bir düşüş yaşanması bekleniyor.
FRANSA VE İTALYA'DA DOĞAL BÜYÜME
Milyoner sayısının sırasıyla yüzde 16 ve yüzde 9 artması beklenen Fransa ve İtalya gibi ülkelerde daha doğal bir büyüme görülüyor. Bu ülkelerdeki büyümenin, ekonomilerin genel sağlığına bağlı olarak organik bir şekilde gerçekleşmesi bekleniyor.
RUSYA'DA MİLYONER SAYISINDAKİ ARTIŞIN NEDENLERİ
UBS raporuna göre, Rusya'da ABD doları milyoneri sayısının yüzde 21 arttığı vurgulanıyor. Paul Donovan'a göre, bu artışın kısmen döviz dalgalanmaları ve son zamanlardaki emtia ile enerji piyasası trendlerinden kaynaklandığını belirtti. Bazı işletme sahiplerinin bu durumdan faydalandığını da ekledi.
KÜRESEL SERVET BÜYÜMESİ VE EŞİTSİZLİK
UBS raporuna göre, küresel servet 2022'de yüzde 3'lük bir düşüş yaşadıktan sonra 2023'te yüzde 4,2 büyüme göstererek toparlandı. Bu toparlanma, özellikle yüzde 4,8 büyüme kaydeden EMEA bölgesi (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) tarafından yönlendirildi. Raporda ayrıca servet eşitsizliği konusunda karmaşık bir tablo sunuldu. En düşük servet diliminden başlayan kişilerin en az bir seviye yükselme olasılığı yüzde 60 olarak ölçüldü. İki veya daha fazla servet sınıfı atlamak içinse şansın üçte bir olduğu belirtildi.
Ortalama ve medyan zenginlik arasındaki dengesizlik konusunda, Fransa ve Meksika gibi ülkeler, ortalama zenginliğin medyan zenginlikten daha fazla sapma gösterdiği örnekler arasında yer alıyor. Ortalama zenginlik genellikle toplumun genel refah düzeyini yansıtırken, medyan zenginlik ise en uç kesimlerin etkisini azaltarak ortalamayı temsil eder, bu da genel nüfusun refah seviyesini belirlemede önemli bir gösterge olarak kullanılır.
Büyük servet transferi ve kadınlar konusunda ise, UBS'nin raporuna göre, nesiller arası büyük servet transferi sadece aşağıya değil, aynı zamanda yatay olarak da gerçekleşiyor. Önümüzdeki 20 ila 25 yıl içinde tahmini 83 trilyon dolarlık servetin aktarılması beklenirken, bunun yaklaşık 9 trilyon doları eşler arası veya farklı nesillere eşit olarak aktarılacak. Ortalama yaşam süresi ve yaş farkları nedeniyle, bu büyük servet transferinin yüzde 10'unun kadınlara ulaşması bekleniyor.
UBS'nin belirttiğine göre, eşler genellikle bu mirası ortalama dört yıl süreyle elde tutuyor ve daha sonra başkalarına devrediyorlar. En büyük yatay ve dikey servet transferinin Amerika'da gerçekleştiği vurgulanıyor.