Üç Tekerlekli Bisikletlere Vergi Yok! GİB, Yanlış Anlamalara Son Verdi

AK Parti'nin Savunma Sanayi Destekleme Fonu’nu artırmak amacıyla sunduğu kanun teklifinde, oyuncaklardan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınacağına dair sosyal medyada çıkan iddialara Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan (GİB) yalanlama geldi.

AK Parti’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunduğu Savunma Sanayi Destekleme Fonu’nun gelirlerini artırmaya yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi sosyal medyada geniş yankı buldu. Özellikle, oyuncaklardan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınacağı iddiaları büyük tepki çekti. Kanun teklifinde kredi kartlarından alınacak yıllık katkı oranının yanı sıra oyuncaklara da ÖTV getirileceği söylentileri gündemi meşgul etti.

GİB'DEN İDDİALARA YANIT: "OYUNCAKLARA ÖTV YOK"

Sosyal medyada hızla yayılan bu iddiaların ardından Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), bir açıklama yaparak bu tür iddiaların gerçeği yansıtmadığını duyurdu. GİB, "Üç tekerlekli bisikletler, oyuncak bebekler, pedallı arabalar gibi oyuncaklardan ÖTV alınacağı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır" ifadelerine yer verdi.

"KANUN YANLIŞ OKUNDU"

GİB'in açıklamasında, kanun teklifinin yanlış anlaşıldığına vurgu yapılarak şu ifadelere yer verildi: "Basın yorumlarında ve sosyal medya iletilerinde, Savunma Sanayii ile ilgili düzenlemelerin yer aldığı kanun teklifinin bazı kısımlarının yanlış okunduğu görülmektedir. Kanun yazım tekniği gereği, GTİP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu) tanımlı eşyaların vergilendirilmesi söz konusu olup, yalnızca drone gibi eğlence amaçlı uçan oyuncaklar vergi kapsamına alınmıştır."

HANGİ ÜRÜNLER VERGİ KAPSAMINA GİRİYOR?

Kanun teklifinde, vergi kapsamına alınan ürünlerin GTİP numaralarıyla belirtilmesi gerektiğini vurgulayan GİB, esas vergi getirilen kısmın, "yalnızca eğlence amacıyla tasarlanmış uçan oyuncaklar" olduğunu açıkladı. Üç tekerlekli bisikletler, oyuncak bebekler ve diğer oyuncakların vergilendirilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığı net bir şekilde ifade edildi.

SONUÇ OLARAK

GİB, oyuncaklardan ÖTV alınacağına dair sosyal medyada dolaşan yanlış bilgilerin, kanunun yanlış yorumlanmasından kaynaklandığını belirtti. Sadece drone benzeri uçan oyuncaklar vergi kapsamına alınırken, diğer oyuncaklar için herhangi bir vergi düzenlemesi yapılmadığı açıklandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.