Uçaklar, Orta Doğu'dan uzaklaşıyor: İran, Lübnan ve İsrail 'yasaklı bölgeler' haline geldi

Havacılık şirketleri, İran'ın İsrail'e gerçekleştirdiği füze saldırısı sonrası uçuşları için yeni rotalar belirlemek zorunda kaldı. Uçuşlar önemli ölçüde aksadı ve havaalanları aşırı kalabalıklaştı. Bunun yanı sıra, havacılık şirketlerinin hisseleri de değer kaybı yaşadı.

FlightRadar24'ün çevrimiçi uçuş haritası verilerine göre, Orta Doğu'daki artan gerilim hava ulaşımını olumsuz etkiledi. Küresel havayolu şirketleri, Çarşamba günü uçuşları için yeni rotalar belirlemek zorunda kalırken, birçok uçuş tamamen iptal edildi ve havaalanlarında uzun kuyruklar oluştu.

Çatışmaların şiddetlenmesi, seyahatlerin aksaması endişesiyle seyahat ve havayolu sektörlerindeki hisseleri de olumsuz etkiledi. Avrupa'nın en büyük seyahat operatörü TUI'nin hisseleri yüzde 5'ten fazla değer kaybederken, Lufthansa'nın hisseleri de yüzde 4'ün üzerinde düştü.

Ekim ayına kadar birçok uçuş iptal edildi. İran, Salı günü İsrail'in Lübnan Hizbullahı'na yönelik operasyonuna karşılık olarak büyük bir füze saldırısı gerçekleştirdi. İsrail, "sert bir yanıt" verme sözü verdi. İran, saldırıyı sonlandırdığını açıkladıktan sonra bazı havayolu şirketleri İran hava sahasında uçuşlarına devam etti, ancak çoğu şirket değiştirdikleri rotaları sürdürdü.

Polonya merkezli LOT havayolları sözcüsü, "tüm uçaklar, özellikle Hindistan uçuşları, bir sonraki duyuruya kadar İran hava sahasından kaçınıyor" dedi. Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA), Eylül sonunda İsrail ve Lübnan için iki çatışma bölgesi duyurusu yaptı, ancak İran için benzeri bir bildirimde bulunmadı.

Birçok havayolu, Lübnan ve İsrail üzerindeki uçuşlarını en az Ekim ortasına kadar askıya aldı; bu durum, hava sahalarının güvenlik durumuna bağlı olarak daha da uzatılabilir.

İstanbul, Kahire ve Antalya havaalanları, Orta Doğu hava sahasına girmeden hareket etmeye çalışan uçakların trafiğiyle dolup taştı. Havayolu takip sistemine göre, Abu Dabi Zayed Uluslararası Havalimanı'ndan kalkacak tüm uçuşlar ertelendi, Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'ndan kalkacak uçuşların yüzde 56'sı iptal edildi. Ürdün'deki Kraliçe Alia Uluslararası Havalimanı'nda ise gelen uçuşların ortalama yüzde 38'i iptal oldu.

Son gelişmelerin, zaten İsrail ile Hamas ve Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmalar nedeniyle çeşitli kısıtlamalarla karşı karşıya olan havacılık sektörüne daha fazla darbe yapması bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.