HAZINE VE MALIYE BAKANLIĞI’NDAN YENI DÜZENLEME: VERGIYLE İLGILI TÜM SORGULAMALAR ÜCRETLI OLACAK
Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi işlemlerinde köklü bir değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Bakanlık, Dijital Vergi Dairesi ve e-Devlet üzerinden ücretsiz olarak yapılan birçok vergi sorgulamasının artık ücretli hale getirileceğini duyurdu. Mükellefiyet, vergi levhası sorgulama ve doğrulama, şahıs ve şirketlerin ödedikleri vergi/kurumlar vergisi sorgulama gibi işlemler için kullanıcılar belirli ücretler ödeyecek.
ÜCRETLER BELIRLENDI
Bakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, vergi kimlik numarası sorgulama işlemi için 0,25 TL, vergi kimlik numarası doğrulama için ise 0,25 TL ücret alınacak. Vergi levhası sorgulama ve doğrulama işlemlerinde de kullanıcıların 0,75 TL ödemesi gerekecek. Bu ücretler, her sorgulama başına uygulanacak.
KDV VE MUHTASAR BEYANNAMELER ÜCRETLENDIRME KAPSAMINDA
Yeni düzenleme sadece vergi sorgulamalarıyla sınırlı kalmayacak. KDV ve muhtasar beyannameler için de ek ücretler getiriliyor. Her ay beyan edilen KDV ve belirli dönemlerde beyan edilen muhtasar beyannamelerinde, ödenen vergiler dışında maktu ücret talep edilecek. KDV ve muhtasar beyannamelerinden alınacak ücret 25 TL olarak belirlendi.
BILANÇO, GELIR TABLOSU VE HESAP ÖZETLERI İÇIN EK ÜCRETLER
Taslak düzenleme onaylandığında, vergi beyannamelerine eklenmesi gereken bilanço, gelir tablosu ve hesap özeti gibi belgelerden de ücret alınacak. Bilanço eklerinden 360,10 TL, gelir tablosu, işletme hesap özeti ve serbest meslek hesap özetlerinden 171,90 TL ücret talep edilecek. Ayrıca, geçici vergi beyannamesi ekinde maktu ücret olarak 25 TL, gelir vergisi beyannamesi için 50 TL ve kurumlar vergisi beyannamesinden 75 TL ücret alınacak.
"VERGI BORCU YOKTUR" BELGESI ARTIK ÜCRETLI
Firmaların, kamu kurumlarına sunmak zorunda oldukları "Vergi Borcu Yoktur" belgesi için de yeni bir ücret getiriliyor. Dijital Vergi Dairesi üzerinden yıllardır ücretsiz alınabilen bu belge, yeni düzenlemeyle birlikte 5 TL karşılığında verilecek.
EYLÜL'DE YÜRÜRLÜĞE GIREBILIR
Bakanlık kaynaklarına göre, söz konusu taslak çalışmanın onaylanması halinde düzenlemenin Eylül ayı itibarıyla yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bu yeni düzenlemenin, vergi işlemlerinde dijitalleşmenin maliyetlerini karşılamak amacıyla hayata geçirildiği belirtiliyor.