Ukrayna Barış Konferansı 2. gününde gerçekleşiyor

İsviçre'nin Nidwalden kantonundaki Lucerne Gölü'nün yanında yer alan Bürgenstock kasabasında düzenlenen Ukrayna Barış Konferansı'nın 2. gününde bildiri yayınlandı. Ukrayna Barış Konferansı sürüyor! Son dakika..

İsviçre'nin Nidwalden kantonundaki Lucerne Gölü kıyısındaki Bürgenstock kentinde düzenlenen Ukrayna barış konferansının ikinci gününde yayınlanan bildiri taslağında, "konferansın uluslararası hukuk kapsamındaki diğer barış önerilerine ilişkin önceki müzakereler üzerine inşa edildiğine" dikkat çekildi.

UKRAYNA BARIŞ KONFERANSI 

Dün İsviçre'de başlayan Ukrayna barış konferansı devam ediyor. Taslak deklarasyon, Nidwalden kantonuna bağlı Lucerne Gölü kenti Bürgenstock'ta 100 ülke ve kuruluşun katıldığı konferansın ikinci gününde açıklandı. Barış Çerçevesine İlişkin İsviçre Ortak Bildirgesi'nin başlığında, "Bu konferans, Ukrayna barış formülüne ve BM Şartı da dahil olmak üzere uluslararası hukuk kapsamındaki diğer barış önerilerine dayanan önceki tartışmalara dayanıyor." ifadesi yer aldı.

Ukrayna'da ortak barış ve istikrar vizyonuyla nükleer güvenlik, küresel gıda güvenliği ve savaş esirlerinin serbest bırakılması çağrısında bulunulan deklarasyonda şöyle denildi: "Öncelikle nükleer enerji ve nükleer tesislerin kullanımı güvenli ve emniyetli olmalıdır, korunuyor ve çevre dostu." "Ukrayna'nın nükleer enerji santralleri ve tesisleri, Zaporojye de dahil olmak üzere, Ukrayna'nın tam kontrolü altında, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (IAEA) ilkelerine uygun ve denetimi altında güvenli bir şekilde faaliyet göstermelidir.

Bildiride, şu vurgu yapıldı: Ukrayna'nın savaşında herhangi bir nükleer silah kullanılmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Uluslararası gıda güvenliği, gıdanın kesintisiz üretimi ve tedarikine bağlıdır. Bu bağlamda ücretsiz, tam ve güvenli yük taşımacılığının yanı sıra Karadeniz ve Azak Denizi'ndeki limanlara erişim de büyük önem taşıyor. "Limanlarda ve güzergah boyunca kargo gemilerine, sivil limanlara ve sivil liman altyapısına yönelik saldırılar kabul edilemez. Bildiride, gıda güvenliğinin hiçbir şekilde silah olarak kullanılmaması gerektiği ve Ukrayna'nın tarım ürünlerinin korunması gerektiği belirtildi." İlgili ülkelere güvenli ve özgür bir şekilde teslim edilmesi Tüm savaş esirlerinin mübadele yoluyla serbest bırakılması çağrısında bulunan bildiride şu ifadelere yer verildi: "Sınır dışı edilen ve yasa dışı olarak yeniden yerleştirilen Ukraynalı çocuklar ile yasa dışı olarak gözaltına alınan diğer tüm Ukraynalı sivillerin Ukrayna'ya iade edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Barışın sağlanması tüm tarafların katılımını gerektirir ve "Bu nedenle yukarıda saydığımız alanlarda tüm tarafların temsilcilerinin eskisinden daha fazla katılımıyla somut eylemler gerçekleştirmeye karar verdik."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.