Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski: "Rusya ve Rus yönetimi adil bir barışa hazır değil"

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, İsviçre'de düzenlenen Ukrayna Barış Konferansı sonrası yapılan basın toplantısında konuştu ve "Rusya ve Rus yönetimi adil bir barışa hazır değil" şeklinde açıklama yaptı.

İsviçre'de dün başlayan Ukrayna Barış Konferansı, Bürgenstock turizm kompleksinde gerçekleşti ve 90'dan fazla ülke ile uluslararası örgütün katılımıyla sona erdi. Konferansın ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski bir basın toplantısı düzenledi.

Zelenski, Rusya'nın Ukrayna topraklarından tamamen çekilmesi durumunda barış müzakereleri için hemen masaya oturmaya hazır olduklarını belirterek, ancak Rus yönetiminin adil bir barışa hazır olmadığını vurguladı. Putin'in savaşa son vermek istemediğini savunan Zelenski, Rus liderin diplomatik veya askeri yollarla durdurulması gerektiğini ifade etti. Batı'nın sağladığı askeri destekle savaşın kazanılamayacağını dile getiren Zelenski, barış konferansına gösterilen ilginin Ukrayna'ya olan desteğin azalmadığını gösterdiğini söyledi.

ÇİN'DEN YARDIM İSTEDİ

Zelenski, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın sona ermesi için Çin'in daha büyük bir rol üstlenmesini istediklerini belirtti. Rusya'nın konferansa davet edilmemesi nedeniyle katılmayan Çin'e hitaben, "Çin'in bize yardım edebileceğine inanıyorum. Bu nedenle Çin'in yapacağı belirli teklifleri görmeyi çok isterim" dedi.

Ukrayna'nın Çin'i düşman olarak tanımlamadığını vurgulayan Zelenski, Çin'i dost olarak gördüklerini ve dostlukların zor zamanlarda birbirine yardımcı olduğunu belirtti. Çin'in toprak bütünlüğünü desteklediklerini ve aynı şekilde Çin'den de aynı desteği beklediklerini ifade etti.

BAZI KATILIMCILAR ORTAK BİLDİRİYE DESTEK VERMEDİ

Konferansın sonunda kabul edilen ortak bildiride, savaşın ve savaşın neden olduğu yıkımın sorumlusu olarak Rusya suçlandı. Bildiride, şu anda Rusya'nın kontrolünde olan Zaporijya Nükleer Santrali'nin yeniden Ukrayna'nın kontrolüne geçmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, Rusya ve Ukrayna arasında esir değişimi yapılması çağrısında bulunuldu. Ortak bildiri, Rusya'nın kontrolündeki Ukrayna topraklarının statüsü gibi tartışmalı konuların ileri bir tarihe ertelenmesini öngördü.

Ancak Hindistan, Güney Afrika ve Suudi Arabistan gibi ülkeler, ortak bildiriyi desteklemediler.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.