Ukrayna, alacaklılarına borçlarının yüzde 60'ının azaltılması teklifiyle bir düzenleme önerirken, alacaklılar bu oranın yüzde 22'nin daha makul olduğunu belirtiyor. Uluslararası Para Fonu (IMF), Ukrayna ile borçların hafifletilmesi konusunda anlaşma sağlamak istiyor ancak bu konuda hızlı bir ilerleme beklenmiyor. Ülke acil mali yardıma ihtiyaç duyarken, müttefiklerin sunduğu destekler genellikle nakit olmayıp silah ve hedefe yönelik finansman şeklinde gerçekleşiyor. Avrupa Birliği, ekonomik iyileşme için ek kaynak taahhüt etti ancak bu miktarın sadece 38 milyar dolar olduğu belirtiliyor.
IMF'ye göre, Ukrayna tahvil sahiplerinin reddettiği radikal yeniden yapılandırma planını uygulaması durumunda önemli bir adım atmış olacak. Ancak tahvil sahipleri, özellikle de bilgilerin eski olması nedeniyle IMF'nin bu kadar emin olup olamayacağını sorguluyor.
Ukrayna, yeniden yapılandırma anlaşmasına ulaşılamaması durumunda borç ödemelerinde moratoryum ilan etme veya iflas ilan etme seçeneklerini değerlendirecek. Özel yatırımcıların isteksizliği, ülkenin mali geleceği hakkında daha fazla endişe yaratıyor. Yeniden yapılandırma sürecinde, alacaklılar ülkenin ekonomik toparlanma potansiyeli hakkında spekülasyon yapıyorlar. Bu durum, savaş ortamında borç vermeyi bir risk olarak gören yatırımcılar arasında da tartışmalara neden oluyor.
Ukrayna'nın savunma, enerji, konut yeniden inşası, tarım, doğal kaynaklar, dijital teknolojiler ve bilgi teknolojisi alanlarındaki toparlanma çabalarını finanse etmek için bu yıl ek 9,5 milyar dolarlık kaynağa ihtiyacı var. Maliye Bakanlığı, Eurobond sahipleriyle yeniden yapılandırma görüşmelerine devam ediyor ve yakın zamanda bu konuda kamuoyuna bilgi verecek.