Ülke genelinde en yüksek oranlar.. Gaziantep’te bebekler neden ölüyor?

Gaziantep’in ülke genelinde bebek ölümlerinin en çok gerçekleştiği il olmasının ve son yıllarda bebek ölüm hızının sürekli artmasının sebeplerini sordu.

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yanıtlaması için Meclis Başkanlığına verdiği önergede; Gaziantep’in ülke genelinde bebek ölümlerinin en çok gerçekleştiği il olmasının ve son yıllarda bebek ölüm hızının sürekli artmasının sebeplerini sordu.

Milletvekili Kaplan, TUİK verilerine göre, Türkiye genelinde 2019 yılında bebek ölüm hızı 9.1 oranında seyrederken; Gaziantep’te 16.2 ile ülke ortalamasının çok üzerinde seyretmesi ve sürekli artış göstermesinin ciddi bir sorun olduğunu ve acilen çözülmesi gerektiğini söyledi.

BU VAHİM TABLO BİR AN ÖNCE İYİLEŞTİRİLMELİDİR!

‘’2019 yılı içinde 681 bebeğin bir yaşına gelmeden hayatını kaybettiği Gaziantep’te, bebek ölümleri toplam ölüm vakalarının %8.3 oluşturmaktadır’ diyen Kaplan, bu oranın çok yüksek olduğunu, ancak ihmalkârlıkla açıklanabileceğini ve ivedilikle bebek ölüm oran hızı detaylı bir şekilde araştırılıp, gerekli önlem ve tedbirlerin alınmasının elzem olduğunun altını çizdi.

ÇÖZÜM ÜRETİLMEDİ; ÖLÜMLER ARTARAK DEVAM EDİYOR.

CHP’li Kaplan, Sağlık Bakanlığı tarafından 2018 yılında yapılan çalışmalar sonucunda özellikle özel hastanelerde yeni doğan bebek yoğun bakım ünitelerinin yetersiz ve uygun olmayan koşullara sahip olduğu sonucunun çıkarıldığını biliyoruz ancak sonraki yılda artarak devam eden bebek ölümlerinden bu sorunların ihmal edildiğini ve çözüm üretilmediğini anlıyoruz.’’ dedi.

Bakan’a Sorular;

  1. Gaziantep’te 2017-2020 yılları arasında gerçekleşmiş bebek ölüm sayısı kaçtır?
  2. Gaziantep’te 2017-2020 yılları arasında yaşanmış bebek ölüm sebepleri nelerdir?
  3. Gaziantep’te 2017-2020 yılları arasında ölen bebeklerin kaçı Suriyeli mültecilerden oluşmaktadır?
  4. 2018 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan inceleme çalışmaları sonucunda Gaziantep genelinde önleyici çalışmalar yapılmış mıdır? Yapılmış ise bu çalışmalar nelerdir?
  5. 2018 yılında bakanlığınız tarafından yapılan çalışmaların bebek ölüm hızını düşürmeye yönelik bir etkisi olmamasını nasıl açıklıyorsunuz?
  6. Gaziantep’te Sağlık İl Müdürlüğü tarafından konu ile ilgili gerekli takip ve denetimler yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise bu çalışmalar nelerdir?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.