Güneşin yarısı kadar sıcak ve 100 kat daha az parlak bir kırmızı cüce yıldızın etrafında dönen Speculoos-3b adlı kayalık dünya keşfedildi. Dünya'dan 55 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu gezegen, her 17 saatte bir dönerek, yaşamın ortaya çıkmasını zorlaştıran sıra dışı koşullara sahip. Araştırmacılar, potansiyel bir atmosferin varlığını sorguluyor.
Speculoos-3b adı verilen kayalık dünya, Dünya'dan 55 ışık yılı uzaklıkta, güneşin yarısı kadar sıcak ve 100 kat daha az parlaklığa sahip bir ultra soğuk kırmızı cüce olan ev sahibi yıldızın önünden geçerken tespit edilmiştir. Bu yeni keşfedilen dünya, gezegenimizle hemen hemen aynı büyüklükte olup, her 17 saatte bir kırmızı cücenin çevresinde dönerek gezegendeki bir yılı tek bir Dünya gününden daha kısa hale getirmektedir.
Ancak Speculoos-3b'de seneler kısa olsa da gündüzler ve geceler hiç bitmiyor. Gökbilimci Michaël Gillon, "Gezegenin eşzamanlı olarak döndüğüne inanıyoruz, böylece gündüz tarafı olarak adlandırılan aynı taraf, her zaman yıldıza dönük olurken, gece tarafı sonsuz karanlığa hapsolacaktı" demiştir.
Bu, Trappist-1'in çevresinde yedi kayalık dünyanın tespit edilmesinden sonra, böyle bir yıldızın çevresinde keşfedilen ikinci gezegen sistemidir. Gezegen, yıldızının önünde dolaşırken yıldız ışığında kararmaya neden olması nedeniyle araştırmacılar tarafından tespit edilmiştir. Ultra soğuk kırmızı cüce yıldızlar, galaksimizdeki yıldızların ortalama %70'ini oluşturur ve uzun bir ömre sahiptirler.
Kırmızı cüce yıldızların uzun ömürleri, çevrelerinde dönen gezegenlerin yaşamın ortaya çıkmasına olanak tanıyabileceği anlamına gelmektedir. Ancak Speculoos-3b gibi bir gezegen, son derece zorlu bir ortamla karşı karşıyadır. Gezegenin dar yörüngesi, radyasyon bombardımanına maruz kaldığı ve saniyede Dünya'dan neredeyse 16 kat daha fazla enerji aldığı anlamına gelmektedir. Bu durumda, gezegenin çevresinde bir atmosferin varlığı pek olası değildir.