Uluslararası Atom Ajansı: Ukrayna'daki Nükleer Santral Saldırısı Nükleer Güvenliği Tehdit Ediyor

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'ne yapılan saldırıların nükleer güvenliği tehlikeye attığını belirtti. Saldırılar, ciddi bir kaza riski oluşturuyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'ne yapılan saldırıların nükleer güvenliği ciddi şekilde tehdit ettiğini açıkladı. Saldırılar, santralin faaliyetlerini olumsuz etkilerken, uluslararası toplumun da endişesini artırdı.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi, Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'ne yapılan saldırıların nükleer kaza riskini ciddi şekilde artırdığını ifade etti.

Rusya, Ukrayna'yı Zaporijya Nükleer Santrali'ne hava saldırısı düzenlemekle suçladı. Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un dün yaptığı yazılı açıklamada, Ukrayna'nın santrali insansız hava araçlarıyla üç kez hedef aldığını, ilk saldırıda kantin yakınında üç kişinin yaralandığını ve ardından kargo bölümü ile 6 numaralı reaktörün üzerindeki kubbenin hedef alındığını belirtti. Açıklamada, saldırıların tesisin güvenliğini doğrudan tehlikeye attığı ve radyasyon seviyelerinin değişmediği kaydedildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova da dünya liderlerini "nükleer terörizm" eylemini kınamaya çağırdı.

Ukrayna tarafından yapılan açıklamada ise saldırı iddiaları yalanlandı. Ukrayna Savunma Bakanlığı'na bağlı İstihbarat Ana Müdürlüğü (HUR) Sözcüsü Andriy Usov, Kiev'in tesise yapılan saldırılarla bağlantısı olmadığını belirterek saldırılardan Rusya'yı sorumlu tuttu.

"Derhal durdurulmalı"

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi, santrale yapılan saldırılarla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Grossi, saldırıların nükleer enerji güvenliğini tehlikeye atan ciddi bir olay olduğunu vurgulayarak, Avrupa'nın en büyük nükleer enerji santralinin Kasım 2022'den bu yana ilk kez askeri bir harekatta doğrudan hedef alındığını belirtti.

Grossi, Zaporijya Nükleer Santrali'nin güvenlik tehdidi altında olduğunu vurgulayarak, "Bu tür pervasız saldırılar büyük bir nükleer kaza riskini önemli ölçüde artırıyor. Saldırılar derhal durdurulmalıdır" ifadelerini kullandı. Ayrıca, "Güvenlik Konseyi ve IAEA Yönetim Kurulu toplantıları da dahil olmak üzere defalarca belirttiğim gibi, nükleer tesislere yönelik saldırılardan hiç kimse fayda sağlayamaz ya da herhangi bir askeri veya siyasi avantaj elde edemez. Askeri karar vericilere, nükleer tesisleri koruyan temel ilkeleri ihlal eden her türlü eylemden kaçınmaları yönünde çağrıda bulunuyorum" dedi.

Zaporijya Nükleer Santrali, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'ya yönelik saldırılarının başlamasından kısa bir süre sonra Moskova'nın kontrolüne geçmişti.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Dünya Haberleri

Blinken ifadesini verdi: "Yakalama kararı başvurusu Gazze'de ateşkesi zorlaştırır"
Gazze'ye yardım için alternatif rotalar belirleniyor
Joe Biden'ın benzin fiyatlarını düşürmek için yeni hamlesi: 1 milyon varil satılacak
İsrail ABD baskısına dayanamadı: AP'nin ekipmanlarını iade edecek
Gizemli Dublin-New York Portalı: Yeniden Açıldı ve Yeni Kurallar Devreye Girdi!