Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Roma Statüsü tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde faaliyet gösteren uluslararası bir mahkemedir. Bu mahkeme, savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, soykırım suçları ve saldırı suçları gibi uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki suçları ele almaktadır. 1 Temmuz 2002 tarihinde kurulmuş olup 11 Mart 2003 tarihinde çalışmaya başlamıştır. Mahkeme binası, Hollanda'nın Lahey kentinde bulunmaktadır ve 124 ülke tarafından desteklenmektedir.
Uluslararası Ceza Mahkemesi, soykırım, insanlığa karşı işlenen suçlar, savaş suçları ve saldırı suçları gibi dünyada işlenen en ciddi suçları yargılamaktadır. Bu suçlar, Roma Statüsü'nün temel hükümlerinde belirtildiği gibi, dünya barışı, güvenliği ve esenliğini tehdit eden eylemler olarak kabul edilmektedir.
Mahkemenin kuruluş süreci 1998 yılında Birleşmiş Milletler liderliğinde Roma'da düzenlenen bir konferansta başlamıştır. Uluslararası Ceza Mahkemesini kuran Roma Statüsü, 17 Temmuz 1998'de 120 kabul oyu ile (21 çekimser oy ve 7 ret oyuna karşılık) kabul edilmiştir. Roma Statüsü, mahkemenin işleyişini, suçları ve devletlerin mahkemeyle iş birliği yapma sürecini belirlemektedir. Mahkemenin faaliyete geçmesi için gereken 60 ülke onayını 11 Nisan 2002'de almıştır. 15 Nisan 2015 itibarıyla, Roma Statüsü'nü imzalayan ve onaylayan 139 devlet bulunmaktadır. Ancak, Roma Statüsü'nü imzalamak, onaylamak anlamına gelmemektedir.