Dünya Sağlık Örgütü’nün(DSÖ) ardından Uluslararası Ceza Mahkemesi de ABD yönetiminin hedefinde. Trump yönetimi, Amerikan ve İsrail askerlerinin savaş suçlarını soruşturan mahkeme mensuplarına karşı yaptırım uygulama kararı aldı.
Amerika Birleşik Devletleri yönetimi, Amerikan askerlerince işlendiği iddia edilen savaş suçları hakkında soruşturma yürüten Uluslararası Ceza Mahkemesi(UCM) üyelerine yaptırım uygulayacak.
Başkan Donald Trump, mahkemeye karşı ekonomik yaptırım ve seyahat yasağı uygulanmasına onay verdi. Trump’ın 11 Haziran’da imzaladığı kararname çerçevesinde, mahkeme üyelerinin ve çalışanlarının mali varlıklar dondurulacak. Bu kişilerin ABD’ye girişine izin verilmeyecek.
Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail’in Filistinlilere karşı işlediği suçları soruşturan mahkeme mensuplarının da cezalandırılacağını söyledi.
Pompeo, “Bu kişilerin Amerikan özgürlüğünün savunucularını yargılarken bir de aileleriyle ülkemize alışverişe ve dolaşmaya gelip o özgürlüğün tadını çıkarmasına izin vermeyiz” dedi.
Adalet Bakanı William Bar’sa mahkeme yetkilileriyle ilgili yolsuzluk iddialarının ve Rusya’nın soruşturmalara olası etkisinin inceleneceğini söyledi.
Devletler arası bir kurum olan Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde soykırım, insanlık suçları ve savaş suçları yargılanıyor. Mahkeme, ulusal yargı sistemlerinin tıkandığı hallerde devreye giriyor.
Mahkemenin kuruluşuna temel olan Roma Statüsü, 1998’de gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Konferansı’nda yediye karşı 120 oyla kabul edilmiş ABD ve İsrail oylamada karşı oy kullanmıştı.
ABD, 123 ülkenin üye olduğu mahkemeye üye değil.