Ümit Özdağ'dan İliç açıklaması: "Bu madenin Türkiye için bir Çernobil olduğunu gündeme taşıdık"

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni'ndeki faciayı değerlendirdi. Özdağ, daha önce maden sahasıyla ilgili yaptığı uyarıları hatırlatarak bu madenin Türkiye için bir Çernobil olduğunu ifade etti.

TELE1'de 'Türkiye'nin Gündemi' programına konuk olan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni'ndeki faciayı değerlendirdi. Özdağ, daha önce maden sahasıyla ilgili yaptığı uyarıları hatırlatarak konuşmasını sürdürdü.

"İLİÇ’İN TÜRKİYE İÇİN ÇERNOBİL OLDUĞUNU SÖYLEDİK"

Özdağ, "Bu madenin Türkiye için bir Çernobil olduğunu ve bu şehirde çalıştırılmaması gerektiği konusunu kamuoyunun gündemine taşıdık" dedi.

"2021 sonu itibari ile genel başkan yardımcımız, eski tarım bakanlığı müsteşar yardımcısı, doktor Lütfü Şehsuvaroğlu başkanlığında bir heyeti iki kez incelemeler yapmak üzere İliç’e yolladık. Onlar incelemelerini yaptılar ve incelemeleri neticesinde raporlar hazırladılar ve şimdi lütfen dikkat edin bu raporları yayınladıkları için savcılık haklarında suç duyurusunda bulunmuş oldu ve mahkemeye verildiler, hala mahkeme devam ediyor. Ve bu raporlarda uyarıda bulunduğu konular da Haziran 2022 bir gelişme oldu. Siyanür borusu açık bırakılmış, siyanür dışarıya tüm gece süresince akmış. Bunun haberi gelir gelmez benim başkanlığımda bir heyetle bölgeye gittik. Daha siyanür ya kapatılmamıştı ya da kapatılmak üzereydi. Açıklama yaparak bu madenin Türkiye için bir Çernobil olduğunu ve bu şehirde çalıştırılmaması gerektiği konusunu kamuoyunun gündemine taşıdık."

"FELAKETİN BÜYÜKLÜĞÜ KÜÇÜMSENİYOR"

Bu açıklamadan kısa bir süre sonra biliyorsunuz madenin faaliyeti geçici olarak durduruldu, madene bir ceza kesildi fakat madene kesilen cezadan belki daha fazlası vergi affı olarak silindi. Yani maden aslına bakarsak hiçbir şey ödememiş oldu. Neden vergi affı 7 milyon dolarlık yapıldı onu da anlamak doğrusu mümkün değil. Daha doğrusu anlamak mümkün. Ve neticede bugün gelmiş olduğumuz noktaya geldik. Yani madenin kötü yönetiminden bölgede yaşayan halkın sağlığını, geleceğini düşünmeden yapılan uygulamalardan Türk doğasına yönelik adeta düşmanca bir tutumdan dolayı evet 10 milyon metreküp yani 30 milyon tona yakın bir kimyasallarla dolu atık kaydı ve Fırat’a doğru indi fakat diyorlar ki ‘biz menfezleri kapattık, geçmesi mümkün değil’ bu da bir yalan. Çünkü, şimdi yağmurla birlikte yeraltı sularına karışıp toprağın altından Fırat’a doğru buradaki kimyasalların ve siyanürün gitmesi gerçekleşecek. Yine benim burada da çalışmış, bu madende de çalışmış, Türkiye’de ve yurt haricinde birçok madende çalışmış bir maden mühendisinden aldığım bilgi; kayan toprak içerisinde binlerce ton siyanür kullanılmış olduğunu da yani bu toprağın binlerce ton siyanürlü bir toprak olduğunu da ifade ediyorlar. Her ne kadar siyanür kireçle inceltilmiş olsa da. Bugün de biliyorsunuz maden ruhsatı iptal edildi, dün bölge Erzincan girişlere kapatıldı. Bütün bunlar yapılırken felaketin büyüklüğünden özellikle bahsedilmeyip kurtarma çalışmalarının ne kadar profesyonelce yapıldığından bahsediliyor. O ön plana çıkartılıyor ve felaketin büyüklüğü küçümseniyor adeta."

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.