CHP lideri Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da bir araya geldi. Görüşmenin peşinden herhangi bir açıklama yapılmadı. Yapılan görüşmenin detaylarını AHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, Halk Tv Gündem Özel programında aktardı.
TÜZÜK KURULTAYI NEDEN GEÇ YAPILIYOR
"CHP bir tüzük kurultayı için toplanıyor. Bizim 5-6 Kasım 2023'te yaptığımız değişim kurultayının an gündem maddelerinden biriydi. Hem Kılıçdaroğlu hem Özel, kurultayda yeni bir tüzük vaat ettiler. Hatta Kemal Bey konuşmasında 'Kısa süre sonra tüzüğü yapacağız' demişti. Daha sonra Sayın Özel seçilince ve tüzükle ilgili emekler gözden geçirildi.
Bu süreçte tüzükle ilgili yasal başvuruların yapılmadığı anlaşıldı. Sonra dendi ki hadi yapmaya başlayalım. Aralığın sonuna denk gelecekti. O zamanda delegeler dedi ki seçime gidiyoruz bu süreçte tüzük olmaz. Seçim bitti tüzük konusu söz verildiği gibi gündeme geldi."
KEMAL BEY'İN TÜM SÜREÇTEN BİLGİSİ VAR
Kemal Kılıçdaroğlu ile Özgür Özel görüşmesi şunun neticesindedir, tüm üyelerden görüş alındı. İl Başkanlıklarımız demokratik kitle örgütlerinden görüş aldı. İlçe öneriler ile birleştirildi. CHP Avrupa sosyal demokratlarını inceledi. Dünyadaki partiler incelendi. Akademisyenler tartıştırıldı. Parti büyükleri ile konuşuldu. Onur kurulumuzda eski parti büyüklerimizden görüş alındı.
Ankara ve İstanbul Örgütleri danışma kurullarını yaptılar. 8000 online öneri alındı. Bu saba PM toplantı. Şu anda Milletvekili grubumuz CHP Genel Merkezinde 4. katta toplantısını sürdürüyor. Tüm öneriler tüzük komisyonunda birleşti.
81 il temsilcisi 2 vekil 3 PM üyesi katıldı. 2 vekilden biri sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun yönetiminde seçim ve hukuk işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı Zeynel Emre. Kamuoyunda tartışmaları açmak için söylüyorum Kemal Kılıçdaroğlu'nun Genel Başkan Yardımcısı tüzük komisyonu üyesi.
Bu anlattığım silsilenin içinde partide geçmiş dönem genel başkan olan Karayalçın, Hikmet Çetin, Altan Öymen ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun görüşlerinin alınmaması düşünülemezdi.
KILIÇDAROĞLU: TÜZÜK ÇALIŞMASI BENİM İÇİN UYGUNDUR
Dün akşamki görüşme sayın Özel talebi ile yapıldı. Yemek yenildi. Özel bu silsileden süzülen ve komisyonun çalıştığı ham taslakla ilgili bilgi verdi. İtirazının var mı diye soruyor. Öneriniz var mı diye soruyor.
Bu tüzüğün temel mantığı şu: kurultayda sadece Sayın Özgür Özel'in verdiği vaatler değil Sayın Kemal Kılıçdaorğlu'nun verdiği taahhütler, delegenin talebi komple harmanlanacak. Kemal Kılıçdaroğlu da bu anlattığınız haliyle 'bir eksik yok itirazım yok. Bana göre de uygundur' diyor. Daha önce diğer genel başkanlar da böyle dedi.
ÖNERİLER MAİLLE İLETİLECEK
Ancak sayın Özel ve sayın Kılıçdaroğlu görüşmesinin yapıldığı saatlerde Ankara Danışma Kurulu neticeleri genel merkeze ulaşmamıştı. PM ve Milletvekili toplantısı da yapılmamıştı. Denildi ki, Ankara örgütünün görüşü PM ve vekil görüşü eksik. Farklılık olursa 5 Eylül'de yapılacak tüzük komisyonunun da nihai şekli verilince size göndeririz deniyor.
Diğer tüm Genel Başkanlara gönderilecek. Ondan sonra benim söyleyeceğim bir şey olursa ben size mail atarım diyor Kılıçdaroğlu. Dolayısıyla yeniden buluşalımdan ziyade herhangi bir değişim olursa mail kanalıyla haberleşiriz deniyor.
BAZI TROLLER SÜRECİ ZEHİRLİYOR
Bakın sayın Kılıçdaroğlu da, sayın Özel de, sayın Mansur Yavaş da, sayın Ekrem İmamoğlu'nun da haricinde beyaz pirinç tanelerinin içindeki taşlar süreci zehirliyorlar.
Sayın Yavaş net konuştu: Bu tartışmaların mezesi olmak istemiyoruz. Bazı trollerin çeşitli saiklerle yorum yapan kişilerin bu süreci zehirlediğini biliyoruz. Öyle insanlar var ki bizim adayımız filancadır diyor. Biz dediğiniz kimdir diyor. Ben şuna yakınım diyor o kişinin bundan haberi yok. Adayım dediği kişi kendilerini tanımıyor. Bunlar süreci zehirliyor.
BÜYÜK BİR DEZENFORMASYON VAR
Bahsettiğimiz görüşmenin açık, sade, duru olduğunu ben de ifade ettim. Burada şu şekilde bir şey var. Zorlanılan yer şurası hem tüzük değişikliği için hem cumhurbaşkanlığı seçim süreci için o kadar büyük dezenformasyon var ki, televizyonlarda kerameti kendinden menkul yorumcular, açık veya kapalı troller bu süreci baltalamak istiyor.
BİZİM DERDİMİZ OYUMUZU 50+1 YAPMAK
Çıplak gözle gördüğüm ve duyduğumu söyleyeyim, hem genel başkanımız hem de önceki genel başkanlarımız, hem de Cumhurbaşkanı adaylığında adı geçen partililerimizin bundan haberi yok. Biz şuna odaklıyı yüzde 38 oy aldık. Bunu nasıl yüzde 50+1 e çıkartırız. Bir sürü şey anlattım bakın. Nihayetinde 1326 delege oy kullanacak.
NE OLDUĞU BELLİ OLMAYAN BİR TASLAK DOLAŞTIRILDI
Dün akşam sizin ekranlarınızda da izledim. Söyleyen kişinin kabahati yok. Kabahat o bilgiyi servis edende. Ne olduğu belli olmayan bir tüzük taslağı dolaştı. Usta gazeteciler bile 'CHP yeni tüzüğüyle geri gidiyor' dedi.
CHP tüzüğüyle geri gitmez. CHP daima ileri gider. Geri gidiyor diye kerameti kendin menkul dostlar spekülasyon yapıyorlar. CHP'ye 1326 delegesine saygısızlık ediyorlar. Geri gitse Genel başkan delege örgüt izin verir mi?
ÖN SEÇİM VE CUMHURBAŞKANI ADAYI İLE İLGİLİ TÜZÜKTE DÜZENLEME VAR MI?
Şöyle, ben tüzük komisyonu üyesi değilim fakat hukukçuyum. Dolayısıyla özenli inceliyorum. Burada gördüğüm sorun şu ön seçim esas kılınıyor. Ön seçim zaten bizim tüzüğümüzde esastı. CHP tüzüğünde ön seçim yoktu de yeni yönetim mi getiriyor. Hayır. Burada temel sorun bir irade meselesi. İttifak yapılması halinde ön seçim yapılmaz maddesi vardı.
Bir ittifak yaparsınız ön seçim gidiyor. İki sekilde ön seçim var. Hakim ve örgüt denetiminde bunlar teknik konular fakat buradaki amaç şu: Biz kadın devrimi yapacağız lafı KK tarafınca söylenmişti. Kademeli olarak yüzde 50 cinsiyet kotası verilmek isteniyor. Gençlere daha çok yer verilmek isteniyor. Dolayısıyla hakim denetiminde ön seçim yaparsak kadınlara ve gençlere yer verme imkanımız kalkıyor. Biz diyoruz ki bunu örgüt denetiminde yapalım, örneğin üç dönem kuralı var.
Diyolarki, partide 6 dönem vekillik yapan adlar var 3 dönem kuralı gelecek 7 dönem yapan kişi 3 dönem daha yapacak. Bize ulaşan taslakta böle bir şey yok. Bu her yerde tartışılacak. Tartışılan şu: birinci dönem mi sayılsın öncesinden yapılan 2 defa yapmış mı sayılsın. Dönem sınırlaması genel düzce merkez ataması ile ilgili. Biri ilinden ön seçime giriyordur 10 defa çıkarsa gene girer o kişi.
CHP genel başkanına bir istisna getirelim. Genel Başkan ye dönem şartı aranmasın. Sayın Genel Başkan dedi ki, "Arkadaş zaten ön seçime girmesi halinde sınır yok. Ben Genel Başkan olarak giderim ilimden ön seçime girer vekil olurum. Gelirim. Bir Genel Başkan ilinde üye seçmiyorsa zaten vay o partinin haline.
ÇOK SAYIDA SPEKÜKASYON VAR
Son bir şey söyleyeyim örneğin Genel Başkan adaylığı mevzusunda hala tartışılıyor. Şunu görüyoruz dün akşam eski bir vekilimiz sizin kanalınızda dedi ki 'Genel Başkan adaylığı için toplanacak imza yüzde 5'ti 15 oldu.' Yanlış. Öyle bir şey yok. Bunları tüzüğümüz ileri gittiğini anlatmak için söylüyorum. Yeni tüzükte Genel Başkan adayı kurultay delegesinin en az yüzde 5 inin en çok da 10'unun imzasını alır.
Tüzükte bu teklif geliyor. Bunun gibi bir çok düzenleme getiriliyor. Biz tüzüğümüzü bugün hangi zihniyetle yaparsak yarın anayasa yapmak gerekirse aynı şekilde yaparız. İnce eleniyor sık dokunuyor.
MANSUR BEYİN TÜZÜKLE İLGİLİ SOMUT ÖNERİSİ VAR MI?
Tüzük için değil fakat program için var. Ankara danışma kurulu toplantısında da söyledi. Güçlendirilmiş parlamenter sistem iddiamızın parti metinlerinde kuvvetli şekilde ifade edilmesini ifade etti. Tüzük parti iç işleyişi ile ilgili. Duyduğum kadarıyla yok fakat sonradan olabilir.
İMAMOĞLU İLE BULUŞMA OLACAK MI?
Yok, kurultay tarihi geldi. Tahmin ediyorum ki olmaz. Zaman takibimiz çok sıkışık.