UNICEF raporu: Her 8 kız çocuğundan biri cinsel şiddete uğruyor!

UNICEF’in yayımladığı rapor, dünya genelinde 650 milyon çocuğun cinsel şiddete maruz kaldığını ortaya koyuyor. Özellikle çatışma bölgelerinde kız çocukları daha yüksek risk altında. Ergenlik döneminde artan şiddet, kalıcı travmalara yol açarken, erkek çocuklar da bu istismardan etkileniyor.

Çocukluk çağı cinsel şiddetiyle ilgili kapsamlı küresel ve bölgesel veriler, 11 Ekim Uluslararası Kız Çocukları Günü öncesinde yayımlandı. Rapor, temassız taciz türleri (çevrimiçi taciz veya sözlü saldırı gibi) dahil edildiğinde, cinsel şiddet mağduru çocuk sayısının 650 milyona ulaştığını belirtiyor.

UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, "Çocuklara yönelik cinsel şiddet, insanlığın vicdanında kara bir lekedir" diyerek, cinsel şiddetin genellikle çocuğun tanıdığı ve güvendiği kişiler tarafından, güvenli hissetmesi gereken ortamlarda gerçekleştiğini ve derin travmalara yol açtığını ifade etti.

Raporda en fazla mağdurun bulunduğu bölge olarak Sahra Altı Afrika öne çıkarken, burada 79 milyon kadın ve kız çocuğu etkilendi. Doğu ve Güneydoğu Asya (75 milyon), Orta ve Güney Asya (73 milyon), Avrupa ve Kuzey Amerika (68 milyon) ve Latin Amerika ile Karayipler (45 milyon) diğer dikkat çeken bölgeler arasında yer alıyor.

Çatışma ve siyasi istikrarsızlık, kız çocuklarını daha büyük risklerle karşı karşıya bırakıyor. Mülteci kampları gibi kırılgan ortamlardaki her 4 kız çocuğundan biri cinsel şiddete maruz kalıyor. Russell, çatışma bölgelerinde tecavüz ve cinsiyete dayalı şiddetin savaş silahı olarak kullanıldığını vurguladı.

Raporda, cinsel şiddetin çoğunun ergenlik döneminde, özellikle 14-17 yaşları arasında yaşandığına dikkat çekiliyor. Mağdurların tekrar eden istismara uğrama olasılığı daha yüksek ve bu durum, travma döngüsünü kırmak için hedefli müdahalelere ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor.

Erkek çocukları da cinsel şiddetin mağduru oluyor. 240 ila 310 milyon erkek çocuk, cinsel şiddete maruz kalmışken, temassız taciz dahil edildiğinde bu rakam 530 milyona ulaşıyor. 

UNICEF, yaklaşan Çocuklara Yönelik Şiddetle Mücadele Konferansı öncesinde acil uluslararası eylem çağrısında bulunarak, zararlı sosyal normların değiştirilmesi, çocukların istismarı bildirmesi için bilgilendirilmesi, mağdurlara destek hizmetlerinin sunulması ve yasal çerçevelerin güçlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.