Üniversite öğrenim ücretleri arttırıldı!

Terörle Mücadele Kanunu kapsamında, görevleri sırasında yaşamını yitirenlerin yakınlarına ve malullere yönelik yeni düzenlemeler yapıldı. Bu düzenleme ile bu kişilerin eş ve çocuklarından öğrenim ücreti talep edilmeyecek, yaş ve program süresi gibi kısıtlamalar da dikkate alınmayacak.

Cumhurbaşkanı kararıyla, 2024-2025 akademik yılı için yükseköğretim kurumlarında öğrenci katkı payları ve öğrenim ücretleri belirlendi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, devlet ve öğrenciler tarafından ödenecek birinci öğretim ve açık öğretim katkı payları ile ikinci ve uzaktan öğretim öğrenim ücretleri açıklandı.

Devlet üniversitelerinde eğitim gören birinci öğretim ve açık öğretim öğrencileri, eğitim sürelerini aşmadıkları sürece katkı payı ödemeyecekler ve bu maliyetler devlet tarafından karşılanacak. Ayrıca, devletin ödeyeceği katkı payları, önceki yıllara göre %40 oranında artırılarak uygulanacak.

ŞEHİT YAKINLARI, GAZİLER VE YAKINLARI ÖĞRENİM ÜCRETİ MUAFİYETİ

Terörle Mücadele Kanunu kapsamında, görevleri sırasında yaşamını yitirenlerin yakınlarına, malullere ve şeref aylığı sahiplerine yönelik yeni düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemeye göre, yaş ve program süresi gibi kısıtlamalar olmaksızın, bu kişilerin eş ve çocuklarından öğrenim ücreti talep edilmeyecek. Ayrıca, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı için belgelerini zamanında sunamayan öğrencilere, belgelerini sundukları tarihte ödedikleri öğrenim ücretleri geri iade edilecek.

ENGELLİ ÖĞRENCİLER

Yükseköğretim kurumlarına kayıtlı engelli öğrenciler, öğrenim ücretlerinde engellilik oranlarına denk gelen bir indirimden yararlanabilecekler. Bu indirim, öğrencinin kayıtlı olduğu programların sayısı veya süresi gözetilmeksizin geçerli olacak. Ayrıca, engelli öğrenciler için birinci öğretim ve açık öğretim programlarında öğrenci katkı payı talep edilmeyecek.

2024-2025 akademik yılı için engelli raporunu kayıt yenileme sırasında sunamayan öğrenciler, belgeyi sundukları tarihte ödedikleri öğrenim ücretlerinden indirim alabilecekler veya öğrenci katkı payları iade edilecek.

YURT DIŞINDAN KABUL EDİLECEK ÖĞRENCİLER

Yeni düzenlemeye göre, Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarına yurt dışından kayıt olan öğrenciler için öğrenim ücretleri, öğrenci cari hizmet maliyetlerinin iki katı olarak belirlendi. Ayrıca, Türkiye'de ikamet iznine sahip yabancı uyruklu öğrencilerin aileleri, birden fazla çocukları devlet üniversitelerinde eğitim alıyorsa, bu öğrenciler için öğrenim ücretlerinde en az yüzde 25 indirim uygulanacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.