Ünlü banka doların yıl sonunda rekor seviyelere ulaşacağını öngördü

Ekonomist Erich Arispe Morales, 2024 sonunda Türk Lirası'nın dolar karşısındaki kapanış rakamı hakkında bir tahminde bulundu. Morales'e göre, TL'nin değer kaybı kademeli olarak devam ediyor ve bu durum dezenflasyon sürecini engellemiyor.

Ekonomist Erich Arispe Morales, 2024 sonunda Türk Lirası'nın dolar karşısındaki kapanış rakamı hakkında bir tahminde bulundu. Morales'e göre, TL'nin değer kaybı kademeli olarak devam ediyor ve bu durum dezenflasyon sürecini engellemiyor. Yaptığı dolar tahmini piyasalarda büyük bir hareketliliğe yol açarken, yatırımcıların dikkatli olmaları gerektiği vurgulandı.

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Morales, CNBC-e'ye verdiği röportajda Türkiye'nin ekonomi politikalarını değerlendirdi. Morales, Türkiye'nin mali politikalarının ve gelir politikalarının, örneğin asgari ücret ayarlamaları gibi kararların, iç talebi azaltacak şekilde düzenlenebileceğini belirtti.

ENFLASYON TAHMİNİ GÜNCELLENDİ

Morales, yıl sonu enflasyon tahmini konusunda şunları söyledi: "Haziran ayı güncellememizde, Türkiye'nin makroekonomik senaryosunda iç talebin dirençli seyri ve özellikle Nisan ayında beklenenden güçlü enflasyon ivmesi nedeniyle Mart ayında yüzde 40 olan yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 43'e revize ettik."

Merkez Bankası (TCMB) ise 2024 yıl sonu enflasyon tahminini Mayıs ayında yüzde 38 olarak güncellemişti.

TUTARLI POLİTİKALAR KREDİ NOTU İÇİN OLUMLU

Morales, Türk bankalarının borçlanma performansındaki artışın, uluslararası yatırımcıların sektöre olan güvenini yeniden tesis ettiğini ifade etti. Uygulanan politikaların tutarlı ve sürdürülebilir olmasının kredi notu açısından olumlu etkileri olduğunu vurguladı.

250 BAZ PUANLIK İNDİRİM BEKLİYORUZ

Morales, Türkiye Merkez Bankası'nın sıkı para politikası duruşunu koruyacağına olan güvenlerini dile getirdi ve Merkez Bankası'nın ana politika faizinde yıl sonuna kadar 250 baz puanlık bir indirim yapabileceğini öngördüklerini belirtti.

Ayrıca, Türkiye analisti Morales, Türk Lirası'nın geleceğiyle ilgili olarak "Türk Lirası'nın kademeli olarak değer kaybetmesinin, enflasyonla mücadele yolunda bir engel oluşturmadığını düşünüyoruz. Dolar karşısında TL'nin yıl sonunda 36 seviyesinde olmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.