Ünlü ekonomist, asgari ücretle ilgili zam oranını açıkladı

Milyonlarca vatandaş, Aralık ayında toplanacak asgari ücret tespit komisyonunun belirleyeceği rakamı heyecanla bekliyor. Ekonomist İris Cibre, asgari ücrete yapılacak zam oranını duyurdu.

Milyonlarca çalışanın enflasyon karşısında nasıl bir artış olacağını merak ettiği asgari ücret zammı için geri sayım başladı. Ekonomist İris Cibre, ocak ayında yapılacak asgari ücret artışını ve dolar kuru tahminlerini açıkladı.

Asgari ücrete yapılacak zam oranının yüzde 25 olacağını öngören Cibre, bu artışın enflasyon beklentilerine dayandığını belirtti. Orta Vadeli Program’a göre enflasyon beklentisinin yüzde 17,5 seviyelerinde olduğunu ifade eden Cibre, yüzde 25’lik zamın alım gücünü yeterince karşılamayacağını vurguladı. Cibre, Ocak 2025’te asgari ücretin alım gücünün bu artışla birlikte "11.700 TL" seviyesine düşeceğini tahmin ediyor.

Dolar kuru hakkında da görüş bildiren Cibre, 2025 yılı için kesin bir tahminde bulunmanın zor olduğunu, çünkü bunun Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yönetimine bağlı olduğunu dile getirdi. Olası belirsizliklerin, petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar, siyasi gerginlikler ve rezervlerin azalması gibi durumların kurun artmasına yol açabileceğini belirtti. Ancak, bu risklerin gerçekleşmemesi durumunda 2025 yıl sonuna kadar doların 45 TL seviyesini geçmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Cibre, asgari ücrete yapılacak yüzde 25’lik zam ile birlikte maaşların yaklaşık 20 bin TL civarına yükselebileceğini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.