Ünlü ekonomistten dikkat çekici sözler! Takdir ederken uyarı verdi

Timothy Ash'in açıklamasında belirtildiği üzere, Mehmet Şimşek ve ekibinin yabancı yatırımcıların Türkiye algısında önemli bir değişiklik yarattığı vurgulanmıştır. Ash'e göre, artık yerel halk için en önemli öncelik enflasyonu düşürmek olmalıdır.

Ünlü İngiliz ekonomist Timothy Ash, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekibini yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yönelik algısını iyileştirdikleri için kutluyor ancak artık halkın enflasyonla mücadele edilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.

'ARTIK YEREL HALK İÇİN ENFLASYONU DÜŞÜRMELERİ GEREKİYOR'

Timothy Ash, Türkiye'yi yakından takip eden uluslararası stratejistlerden biridir. Financial Times'ın "Türkiye, gelişmekte olan piyasa yatırımcıları için geri döndü" başlıklı haberini paylaşan Ash, bu paylaşımında "Uzun süredir dile getirdiğim bir konu. Şimşek ve ekibi, yabancı yatırımcıların algısında önemli bir değişim yarattılar. Ancak artık yerel halk için enflasyonla mücadele etmeleri gerekiyor." şeklinde bir not düştü.

Clear message from the CBRT - they are serious about fighting g inflation. pic.twitter.com/UPXXmgWx6V

— Timothy Ash (@tashecon) July 12, 2024

FT'deki haberde de geniş bir şekilde Türkiye'nin 2000'li yılların başından bu yana ekonomisindeki değişimler anlatılırken, Türkiye'nin makroekonomik sorunlarının 1999'a oranla "çok daha az ciddi" olduğu açıklandı.

'MB EKİBİ YATIRIMCILARIN DİKKATİNİ YENİDEN ÇEKTİ'

Ülkemizde son yıllarda uygulanan düşük faiz politikasının Türkiye'yi gelişmekte olan diğer ülkeler arasında geriye düşürdüğü belirtilirken, 2023 Mayıs seçimleri sonrasında göreve gelen Mehmet Şimşek ve teknokrat ağırlıklı Merkez Bankası ekibinin yabancı yatırımcıların yeniden ilgisini çektiği ifade edildi.

Makalede, Türk Lirası'nın Mart ve Temmuz 2023 arasında %38 değer kaybettiği vurgulanırken, enflasyonun dizginlenmesi için faiz oranlarının 9 ay içinde %8,5'ten %50'ye yükseltildiği de belirtildi. Enflasyon ve kurda yaşanan normalleşmenin yabancı yatırımcıların Türkiye'ye girişini teşvik ettiği açıklandı.

Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yabancı yatırımcıları Türkiye'nin tekrar çekici bir yatırım fırsatı haline geldiğine ikna etmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, hukukun üstünlüğü ilkesinin uygulanması, AB ile ilişkilerin normalleştirilmesi ve kurumların güçlendirilmesinin de yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yönelmelerini sağlayacağı belirtildi. Ashmore Group tarafından kaleme alınan yazı bu ifadelerle son buldu.

"Şimdilik reformların uzun vadeli yapısal büyümeye yol açıp açmayacağını söylemek için şu ana kadar çok erken."

'ENFLASYONLA MÜCADELEDE CİDDİLAR'

Ünlü ekonomist Ash, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın Bloomberg röportajına da şu yorumu yaptı:

"TCMB'den net mesaj: Enflasyonla mücadelede ciddiler."

Clear message from the CBRT - they are serious about fighting g inflation. pic.twitter.com/UPXXmgWx6V

— Timothy Ash (@tashecon) July 12, 2024

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.