Ünlü ekonomistten korkutan tahmin: "Enflasyon en az yüzde 200’ler düzeyine ulaşacak"

Yanlış ekonomi politikaları sebebiyle yaşanan ekonomik darboğaz, uzmanlara göre yerel seçimlerin peşinden büyük bir krize dönüşecek. İktisatçı Prof. Dr. Duran Bülbül, konuya dair dikkat çeken değerlendirmelerde bulunmuş oldu. İşte, seçim sonrası ekonomi tahmini...

Yeni yılın ekonomik gündemine Merkez Bankası Başkanı değişikliği damga vurdu. Hafize Gaye Erkan'ın görevden alınmasıyla yerine başkan yardımcılarından Fatih Karahan getirildi.

Ankara Pideciler ve Simitçiler Odası Başkanı Savaş Delibaş, simit fiyatının valilik onayıyla 15 TL'ye çıkarıldığını duyurdu. Ancak Ticaret Bakanlığı'nın talimatıyla bu zammın geri alındığını açıkladı. Delibaş, fiyatın önümüzdeki hafta 12,5 TL'ye düşürüleceğini ve 31 Mart seçimleri sonrasında tekrar ayarlanacağını belirtti. Bu 'talimat'ın ardından, zamların seçim sonrasına mı ertelendiği sorusu gündeme geldi.

Ekonomist Prof. Dr. Duran Bülbül, Cumhuriyet'e yaptığı açıklamada, "Şu anki bütçe seçim bütçesi. Fiyatlar artsa da artmasa da, seçim sonrasında tüm ürünlerde en az yüzde 100 zam olacağı kesindir" dedi.

"FİYATLAR BİR YILLIĞINA DONDURULMALI"

Duran Bülbül, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Benzin, enerji fiyatları, vergi ve harç ücretlerinde herhangi bir baskılanma uygulanmıyor. İktidar, haksız bir rekabet oluşturuyor. Siyasi iktidar, özellikle bir algı yönetimi yaparak daha önce soğan ve patates olaylarında yaşadıklarımızı şimdi simit olayında yapıyor. Siyasi iktidarın burada simitçilere uğraşacağına, ülkedeki tüm gıda maddelerinin fiyatlarını bir yıllığına dondurmalıdır.

Ahlaki olan, adalete uygun olan budur. İktidar eğer gerçekten halkı, yoksulu, fakiri ezdirmek istemiyorsa, halkı yoksullaştırmak, mülksüzleştirmek istemiyorsa yapılması gereken tek şey budur. Tek tek simit, peynir, zeytin ile uğraşmak yerine böyle bir adım atmalıdır. Bunu yapacak yetkileri vardır."

"YÜZDE 100 ZAM OLACAK, ENFLASYON YÜZDE 200'LER DÜZEYİNE ULAŞACAK"

"Ürünlerde dışa bağımlı hale gelindiği için ithal ürünlerde sabit kur sistemine geçilebilir. Ayrıca, fiyatların düşebilmesi için en yüksek maliyetli olan taşıma maliyetinde vergi harcanması kanalıyla taşıma şirketlerinin maliyetleri sıfıra çekilebilir. Yaklaşık olarak bugün bütçede 2.2 trilyon vergi harcanması var.

Bu vergi harcamasının bir kısmını gıdadaki ürünlere yansıtırsa, gıda ürünlerini halk ortalama olarak yüzde 30 daha ucuza alabilir. Ancak siyasi iktidar, işi algı yönetimine yönlendirdiği için gücü yalnız simitçilere yetiyor. Oysa iktidarın yapması gereken tek şey acilen benzin, gıda fiyatlarını dondurmaktır. İktidar bunu yaptığı takdirde halka karşı sorumluluğunu yerine getirmiş olur. Şu anki bütçe seçim bütçesi.

Fiyatlar baskılansa da baskılanmasa da, tüm ürünlerde seçim sonrasında en az yüzde 100 zam olacağı kesindir. Fiyatlarda yüzde 100 artış olduğunda enflasyon en az yüzde 200’ler düzeyine ulaşacak. Halk daha da yoksullaşıp fakirleşecek. Bu da beraberinde korkunç bir durgunluk, işsizlik, iflas, yoksullaşma ve göçleri getirecek."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Kamuda tasarruf tedbirleri genelgesi Resmi Gazete'de
Tarım arazisi uyarısı: Hobi bahçesi olarak almayın!
Uzmanı uyardı: Gram altın alıp satacaklar dikkat!
Sermaye Piyasası Kurulu iki şirketin halka arzını kabul etti
New York Borsası günü düşüş ile kapattı