Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, Elazığ'da bugün saat 17.04'te 5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin yerin yaklaşık 16,22 kilometre derinliğinde gerçekleştiği bildirildi. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 5.1, derinliğini ise 5.0 kilometre olarak açıkladı. Sarsıntı, Elazığ'ın yanı sıra çevre illerde de hissedildi.
İÇIŞLERI BAKANI'NDAN AÇIKLAMA: OLUMSUZ DURUM YOK
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, depremin ardından herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını duyurdu. Yetkililer, deprem nedeniyle herhangi bir can veya mal kaybı yaşanmadığını belirtti.
DEPREM SONRASINDA ARTÇILAR BEKLENIYOR
Yer bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz, NTV canlı yayınında depremle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Tüysüz, Elazığ'da beklenen artçı sarsıntıların büyüklüğünün 4 civarında olabileceğini ve bu etkinliğin devam edeceğini ifade etti. İlk 3 gün içinde 4 büyüklüğüne kadar artçı depremlerin meydana gelmesi olasılığına dikkat çekti.
"ELAZIĞ'IN ZEMINI KÖTÜ, DEPREM HASARA YOL AÇTI"
Prof. Dr. Okan Tüysüz, 2020'deki büyük Elazığ depreminin kaynağının Doğu Anadolu Fay Hattı olduğunu ve bu depremin Elazığ’a ciddi zararlar verdiğini belirtti. Tüysüz, Elazığ’ın zemin yapısının kötü olmasının, depremin yıkıcı etkisini artırdığını ifade etti.
BÜYÜK DEPREM BEKLENMIYOR
Son depreme ilişkin değerlendirme yapan Tüysüz, Elazığ'da büyük bir depremin beklenmediğini söyledi. 1700'lü yıllarda bu fay hattında büyük bir deprem meydana geldiğini hatırlatan Tüysüz, son yıllarda 4-5 büyüklüğünde artçı sarsıntıların yaşandığını belirtti. Bugünkü 5 büyüklüğündeki depremin ciddi bir hasara yol açmasının beklenmediğini vurgulayan Tüysüz, "Bu bölgedeki fay üzerinde daha büyük bir deprem olasılığı yok" şeklinde konuştu.
DOĞU ANADOLU FAYI'NDA YENI BIR KIRILMA BEKLENMIYOR
Tüysüz, Doğu Anadolu Fayı’nın bir dizi fay segmentinden oluştuğunu ve bu segmentlerin kırıldıktan sonra uzun yıllar boyunca deprem üretmediğini belirtti. Özellikle 2020'deki büyük depremde bu fay segmentinin kırıldığını, bu yüzden bu bölgede yeni bir deprem beklenmediğini ifade etti.
3 BÖLGEDE RISK DEVAM EDIYOR
Prof. Dr. Tüysüz, 6 Şubat depreminden sonra bölgede dikkat edilmesi gereken üç yerin olduğunu belirtti. Palu, Bingöl ve Yedisu çevresinde uzun süredir deprem riski bulunduğuna dikkat çeken Tüysüz, "Bugünkü deprem, daha önce kırılmış bir fay üzerinde meydana geldi. Ancak bu fayın çevresindeki bölgelerde de tarihsel depremlerin tekrar edilme aralığına bağlı olarak riskin devam ettiğini unutmamalıyız" şeklinde açıklama yaptı.