ÜNYELİLER'İN 'ALTIN MADENİ' İSYANI: "FINDIĞIMIZ ETKİLENDİKTEN SONRA BİZ DAHA NE YAPACAĞIZ"
Anka Haber Ajansından Berkay Varol'un haberine göre Ordu'nun Ünye ilçesinde köylüler, altın madenine karşı tepkili. Bölgenin geçim kaynağının fındık olduğunu söyleyen köylüler 'zehir' solumak istemediklerini belirterek, madene karşı mücadele edeceklerini vurguladı. Madenin bölgedeki tek geçim kaynağı fındığa zarar vereceğini ifade eden 85 yaşındaki Yeter Kılbacak, "Biz burada yaşıyoruz, siz geldikten sonra yaşayamayız. Fındığımız etkilendikten sonra biz daha ne yapacağız" diyerek isyan etti.
Ünye'ye bağlı Yeşilkent, Çiğdem ve Üçpınar köylerinde altın madeni aramak için sondaj çalışması yapan şirket görevlilerini köylüler iki kere bölgeden çıkardı. ANKA'ya konuşan köylüler, Fatsa'daki altın madeni çalışmalarını takip ettilerini ve zararlarını gördüklerini belirterek, kendi köylerinde de yapılmak istenen altın madeni çalışmalarına karşı mücadele edeceklerini söyledi.
"FINDIĞIMIZ ETKİLENDİKTEN SONRA BİZ NE YAPACAĞIZ?"
Maden arama çalışması yapılmak istenen Yeşilkent köyünde 85 yaşındaki Yeter Kılbacak, bölgede fındık üreticiliği yaptıklarını ifade ederek, "Köyümüze kimseyi almıyoruz. İstemiyoruz, gelemezsiniz, giremezsiniz. Bizim her şeyimiz var. Katiyen gelmenizi istemiyoruz. Gelemezsiniz, geri dönün, gidin. Çocuklarımız, bağımız, bahçemiz var, hepsi etkileniyor. Biz burada yaşıyoruz. Siz geldikten sonra yaşayamayız. Fındığımız etkilendikten sonra biz daha ne yapacağız?" dedi.
"ÇOCUKLAR SULARDAN ZEHİRLENDİKTEN SONRA HİÇBİR DEĞERİ YOK"
Aile büyüklerinin 1924 yılında Yeşilkent köyüne yerleştiğini ifade eden 71 yaşındaki Ali Yankuncu, "Bu doğayı biz kimseye kirletemeyiz. Bizim sadece Karadeniz mahsulü bir fındığımız var. Bu fındıktan da elimizden gittiksen sonra biz daha ne yapacağız bu memlekette? Şu yeşillik yok olduktan, çocuklar sulardan zehirlendikten sonra hiçbir değeri yok" dedi.
"GECE GÜNDÜZ NÖBET TUTACAĞIZ AMA YİNE DE VERMEYECEĞİZ"
Bölgede madene karşı kimseye izin vermeyeceklerini ve topraklarını kirlettirmeyeceklerini vurgulayan Yankuncu, "Kim gelirse gelsin, bu memlekette çalıştırmayacağız. Gece gündüz toprağımızda yatacağız, nöbet tutacağız ama yine de vermeyeceğiz. Maden yapmak isteyen memlekettinde yapsın, satsın ama bizim birşeye ihtiyacımız yok" diyerek isyan etti.
"BİZE ZEHİR SOLUTACAKLAR"
Maden şirketinin amacının ormanları, fındıklıkları yok etmek olduğunu belirten Üçpınar köyünden 68 yaşındaki Ali Yılmaz, tepkisini şöyle dile getirdi:
"Yok efendim, beyefendiler altın bulacaklarmış. Bize zehir solutacaklar. Biz Üçpınar köylüleri olarak kabul etmiyoruz, ölüme kadar varız. Bizi hep beraber öldürürler, ondan sonra buraları yok ederler. Biz torunlarımıza bu zehri bırakmak asla istemiyoruz. Üçpınar olarak doğamıza canımız feda olsun. Ben 70 yaşındayım, ölsem ne olacak. Torunlarımız rahat nefes alsınlar. Biz zehir saçan altın madenine karşıyız."
"TORUNLARIMIZ BİZE BEDDUA ETMEZ Mİ?"
Üçpınar köyünde 72 yaşındaki Gülsüm Yılmaz ise şirketin doğayı zehirlemeye geldiğini söyledi. Doğalarına sahip çıkacaklarını ve madene karşı mücadele edeceklerini vurgulayan Yılmaz, "Biz bugün atalarımızdan kalan doğamıza sahip çıkamaz ve torunlarımıza miras bırakmazsak nasıl rahat ederiz toprakta? Torunlarımız bize beddua etmez mi? Göz göre göre biz bu zehri neden bırakalım buraya?" dedi.
"MİLLETİN ADAMI ZENGİN OLACAK, BURANIN İNSANI ZEHİRLENECEK"
Yılmaz, Erenyurt'ta yapılan madenin meyvelere ve fındıklara zarar verdiğini ifade ederek şöyle devam etti:
"Milletin adamı zengin olacak, keyf yapacak, buranın insanı zehirlenecek. Bunu kimse kabul etmez, ölüme giderler. Atamızın bize bıraktığı, bağı, bahçeyi nasıl verelim? Erenyurt'te herkes kan ağlıyor, isyan ediyorlar. Biz neden kanalım?"
KÖYLÜ NÖBETTE
Ünye'de geçen hafta Yeşilkent, Çiğdem ve Üçpınar köylerinde maden arama faaliyetleri kapsamında bölgeye gelen sondaj ekibine köylüler tepki gösterişti. Jandarma eşliğinde bölgeye gelen iş makinelerinin önünde nöbete başlayan köylülerin tepkisi üzerine sondaj ekibi bölgeden ayrılmıştı.