Urfa'da tarihi yapılar butik otel olacak! Restorasyon tartışması başladı

Urfa'daki tarihi evler, turizm için restorasyona alınıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, deprem sonrası 150 milyon lira hibe ile 85 evin aslına uygun restorasyonunu gerçekleştirdi. Ancak, Şehirciler Odası, plansız yaklaşımlardan endişeli.

Urfa'daki tarihi evlerin restorasyonu, Göbeklitepe'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesiyle turizm açısından önemli bir fırsat sunarken, Şehirciler Odası'nın usul eksiklikleri ve plansız yaklaşımlar konusundaki endişeleri, sürecin sağlıklı ve etkili bir şekilde ilerlemesini tehdit ediyor.

Urfa'daki tarihi evlerin restorasyonu, turizm sektöründe sevinçle karşılanırken, Şehirciler Odası bu süreçteki usul eksiklikleri konusunda endişelerini dile getiriyor. Göbeklitepe’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi, Urfa'nın tarihi evlerinin turizme kazandırılma çabalarını hızlandırdı. Kahramanmaraş depremi sonrası zarar gören bu evler için Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçtiğimiz yıl 150 milyon lira hibe sağladı ve 85 tarihi evin restorasyonu gerçekleştirildi.

AKP Şanlıurfa Milletvekili Cevahir Asuman Yazmacı, depremden etkilenen 110 tescilli yapının restorasyonu için yine 150 milyon liralık hibe desteği duyurdu. Gelecek yıl yapılacak bu hibeden yararlanmak isteyenler için son başvuru tarihi 29 Ağustos 2024 olarak belirlendi. Ancak, kent plancıları, usule uygun olmayan restorasyon süreçlerinden endişelerini ifade ediyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, restorasyon projelerinin "Koruma Amacı İmar Planı"na uygun olarak hazırlandığını belirtiyor. Projelerin onaylı olması gerektiği ve bu süreçlerin denetim altında yürütüldüğü vurgulandı. Ancak, Urfa Şehirciler Odası Başkanı Selim Acar, alan yönetiminin geciktiği için plansız ve gelişigüzel yaklaşımlar sergilendiğini ifade etti. Acar, belirli bölgelerde işlevlerin netleştirilmesi ve düzgün bir fonksiyonlandırma yapılmasının önemini vurguladı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de projelerin Koruma Kurulu tarafından onaylanmasının ardından uygulamaya geçildiğini, ruhsat işlemlerinin denetim sürecine tabi olduğunu aktardı. Ancak, her ev sahibinin hibe programına başvuramadığı ve tescilli olmayan evlerin restorasyonda sorun yaşadığı ifade edildi. ŞURO Genel Sekreteri Müslüm Çoban, tarihi evlerin restorasyonu için tescil sorunlarının çözülmesi gerektiğini belirtirken, hasar gören evlerin acilen restore edilmesi veya yıkılması gerektiğini dile getirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.