Ürtiker'e dikkat! hakkında bilmeniz gereken her şey

Ürtiker veya kurdeşen, genellikle aniden ortaya çıkan alerjik bir cilt reaksiyonudur ve bu nedenle "hızlı tip" alerji olarak da bilinir. Bu durumda karakteristik bir cilt değişikliği, birkaç dakikadan 24 saate kadar sürebilen kırmızımsı kabarık lekelerdir.

Ürtiker veya kurdeşen, genellikle aniden ortaya çıkan bir alerjik cilt reaksiyonudur ve bu nedenle "hızlı tip" alerji olarak da bilinir. Bu reaksiyon, cildin daha derin katmanlarında şişlik oluşturabilir ve anjiyoödem adı verilen bir duruma yol açabilir. Anjiyoödem genellikle yüz, göz kapakları, kulaklar, ağız, avuç içi, ayak tabanı ve cinsel organlarda ortaya çıkar.

Bu değişiklikler, bağışıklık tepkisinin aktivasyonuna bağlı olarak derideki mast hücreleri adı verilen hücrelerin histamin gibi aracı maddeleri salgılaması sonucu meydana gelir.


DOKTORLAR UYARDI

Ürtiker ve anjiyoödem, bazen daha ciddi bir alerjik reaksiyonun parçası olarak ortaya çıkabilir. Bu durumda, nefes almada zorluk, boğulma hissi, kusma, karın ağrısı veya bilinç kaybı gibi semptomlar görülebilir. Bu durumda hastaların derhal bir doktora başvurması önemlidir.

Ürtiker, akut ve kronik olmak üzere iki ana türde olabilir. Akut ürtiker genellikle altı haftadan kısa sürerken, kronik ürtiker altı haftadan uzun sürebilir. Kronik ürtikerin nedenleri genellikle bilinmez, ancak bazıları enfeksiyonlar, otoimmün durumlar ve fiziksel faktörlerle ilişkilendirilebilir.

Ürtiker teşhisi, genellikle semptomlara dayanarak konulabilir. Akut ürtikerde, alerjiye neden olan etken maddeler genellikle cilt örnekleriyle belirlenebilir. Kronik ürtikerde, kan testleri ve diğer tıbbi testler de yapılabilir.

Ürtiker genellikle sedatif olmayan H1-antihistaminiklerle tedavi edilir. Bazen kortikosteroidler de reçete edilebilir, ancak uzun vadede önerilmezler. Ürtiker genellikle kendi kendine sınırlanan bir hastalıktır, ancak tekrarlayan veya kronik durumlarda dermatolog tarafından tedavi edilmelidir. Uygun tedavi planı ve takip gerekebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Hafta sonu planı yapanlara Meteoroloji uyarısı
Ümit Erdim ile Seda Erdim ayrıldı! Resmen boşandılar!
Zuhal Topal'ın kızını paylaştı ortalık yıkıldı!
Çağla Şıkel'in Ayakları Gündem Olmuştu!
Ultra Soğuk Kırmızı Cücenin Etrafında Dönen Speculoos-3b: Sıra Dışı Bir Dünya Keşfedildi