Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen altın madeni kazası, Capella Space uydusu tarafından alınan uydu görüntüleri ile daha ayrıntılı bir şekilde incelendi. Bu görüntüler, maden kazasının iç kısmında meydana gelen heyelanın yanı sıra dışarıya doğru da etkili olduğunu gösterdi, böylece kazanın boyutları daha net bir şekilde ortaya çıktı.
Fırat Nehri'nin kıyısında gerçekleşen maden kazası sonrasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, maden sahasına verilen çevre iznini iptal etti. Uzmanların defalarca uyardığı risklere rağmen gerekli önlemlerin alınmaması büyük tepkilere yol açtı. Olayla ilgili olarak Anagold Madencilik'in Kanadalı yöneticisi de dahil olmak üzere 6 kişi tutuklandı.
Capella Space'in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "13 Şubat'ta Türkiye'nin doğusundaki Cöpler altın madeninde büyük bir heyelan meydana geldi. Arızanın yığın liçi tesisinde başladığına inanılıyor ancak nedeni henüz bilinmiyor," ifadelerine yer verildi ve heyelanın kapsamıyla ilgili detaylar paylaşıldı.
On 13th Feb a large #landslide occurred at #Copler gold mine in eastern Turkey. It is believed the failure started at a heap-leach facility but the cause is not yet known. @capellaspace captured this post-failure image which shows the extent and morphology of the slide. pic.twitter.com/qluXT3PeXA
— Capella Space (@capellaspace) February 16, 2024
'HİÇBİR ŞEY GİZLİ KALMAZ'
İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, görüntüleri inceleyerek, madende sadece dışarıya doğru değil, aynı zamanda içeriye doğru da bir heyelanın yaşandığını ifade etti. Yaltırak, "Orada şu görünüyor; yalnız İliç’teki ocağın haricinde değil, içinde de heyelan olmuş. Görülen tarafta değil görünmeyen tarafta da heyelan oldu. Hiçbir şey gizli kalmaz," dedi.
Bu trajedi, maden izinlerinin ve iş güvenliği standartlarının yetersizliği üzerine yapılan tartışmaları yeniden gündeme getirdi. Uzmanlar, yaşananların önceden görülebilecek bir felaket olduğunu ve benzer olayların önüne geçmek için daha katı önlemlerin alınması gerektiğini belirtiyor.
LİÇ NEDİR?
Madencilikte "liç" veya teknik terimiyle "liçleme", maden cevherinden metalin çözücü kimyasal solüsyonlar kullanılarak çözülüp ayrıştırılması işlemidir. Özellikle altın ve bakır gibi metallerin ekstraksiyonunda sıkça kullanılan bu yöntem, cevherin öğütülmesiyle başlar ve daha sonra belirli bir kimyasal çözeltinin cevher yatağına uygulanmasıyla devam eder. Bu çözelti, cevherde bulunan metalin çözünmesini sağlar. Ardından çözelti toplanır ve içindeki metal, çeşitli kimyasal işlemlerle çözeltiden ayrıştırılır.