Uydu Verileri Gizli Tehlikeyi Açıkladı! Malatya’da Yeni Bir Fay Hattı Bulundu

Malatya'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem, haritalarda yer almayan gizli bir fayın varlığına işaret ediyor. Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu'na göre, uydu verilerinden elde edilen bulgular, Pütürge fayının batısında yeni bir fay hattının enerji biriktirdiğini ortaya koyuyor.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Malatya'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin haritalarda görünmeyen bir fay hattı üzerinde oluştuğunu açıkladı. Kutoğlu, uydudan elde edilen verilerin Pütürge fayının batısında yer yüzeyinde hareketlenmeler olduğunu ve bu bölgedeki bilinmeyen bir fay hattının aktif olduğunu gösterdiğini belirtti.

DAHA ÖNCEKİ DEPREMLER DE AYNI FAY HATTINDA

Prof. Dr. Kutoğlu, Ocak 2023’te Malatya’da meydana gelen iki depremin de bu bilinmeyen fay hattında oluştuğunu ifade etti. "Uydudan elde ettiğimiz yer yüzeyi hareketlerine göre, bu haritalarda görünmeyen fay hattı, geçtiğimiz yıl yaşanan depremlerin de kaynağı olabilir," diyen Kutoğlu, bu fay hattının enerji biriktirdiğini ve ilerleyen dönemde yeni depremler yaşanabileceğini vurguladı.

GELECEKTE DAHA BÜYÜK DEPREMLER OLABİLİR

Kutoğlu, bölgedeki fayların kırılma potansiyeli hakkında da uyarıda bulundu. Özellikle Pütürge fayının geçmişte 6,8 ve 7,2 büyüklüğünde depremler ürettiğini belirten Kutoğlu, bu fayın 250 yıllık bir döngüde tekrar enerji biriktirdiğini ve gelecekte büyük depremler yaşanabileceğini kaydetti.

ARTÇI DEĞİL, BAĞIMSIZ SEGMENTLER

Uzman, son depremin 6 Şubat depremlerinin bir artçısı olmadığını, aksine bu fayların bağımsız olduğunu belirtti. Kutoğlu, "Bu depremler, 6 Şubat depreminin enerji aktarımı sonucu stres biriken bağımsız segmentlerde meydana geliyor. Dolayısıyla gelecekte de bu bölgede büyük depremler beklenebilir," dedi.

HARİTALARIN GÜNCELLENMESİ GEREKİYOR

Son olarak Kutoğlu, yeni elde edilen veriler ışığında Türkiye'deki deprem haritalarının güncellenmesi gerektiğini ifade etti. "Bu yeni fayların tespiti, bölgede yapılacak jeolojik ve paleosismolojik çalışmalarla doğrulanmalı. Böylece deprem tehlikesine karşı daha hazırlıklı olabiliriz," diyerek uyarıda bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.