Uykuda Nefessiz Kalma Olarak Da Bilinen Uyku Apnesinin Önemli Bir Hastalık Olduğunu Söyleyen Kayseri Şehir Hastanesi Klinik Nörofizyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Göl, Uykuda 10 Saniyelik Nefes Alamama Emaresiyle Teşhisi Konulan Uyku Apnesinin Tedavi Edilmediğinde Kalp Krizi Ve Felç Riskini Arttırdığını Bildirdi.
Hastalıkta Horlama Gibi Bazı Belirgin Şikayetlerin Görüldüğünü İfade Eden Göl, "hasta, Nefesinin Durduğundan, Boğulur Gibi Uyandığından Bahsedebilir. Kişi, Böyle Bir Durumu Var İse Gün İçinde Televizyon İzlerken, Koltukta Otururken Veya Yemekten Sonra Uykusunun Gelmesinden Şikayetçiyse Bizlere Başvurur. Horlama, Nefesin Durması Ve Gündüz Uyku Hali Şikayeti, Uyku Atakları Bizlere Güçlü Bir Şekilde Bu Sendromu Düşündürür" Dedi.
Göl, Şu Bilgileri Verdi:
"Uyku Apnesini, Hastanın Uyku Sırasında 10 Saniyeden Fazla Nefessiz Kalması Olarak Tanımlayabiliriz. Uyku Apnesi, En Sık Ölüm Nedenlerden Kardiyovasküler Hastalıklar, İnme, Hipertansiyon, Akciğer Hipertansiyonu, Kalp Yetmezliği, Kardiyak Ritim Bozukluklarına Yol Açabilmektedir. Bu Hastalıklar, En Sık Ölüm Sebeplerinin Başlarında Gelmektedir. Uyku Apnesi Sendromu Orta Ve Ağır Olanlarda Risk Daha Fazla Fakat Tedavi Edildiğinde Bu Hastalıklara Yakalanma Riskini Azaltmış Oluyoruz."
Göl, Ayrıca Uyku Apnesinin Tip 2 Diyabet Sebebi De Olduğunu Da Kaydederek, Kayseri Şehir Hastanesi’ndeki 17 Yatak Kapasiteli Uyku Ünitesinde Ayda 500 Hastanın Tedavi Edildiğini Belirtti.