'Uyum yasaları' Meclis'ten geçti

 24 Haziran'da yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçiminde uygulanacak hükümleri içeren anayasa değişikliğine ilişkin teklif, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.Kabul edilen kanun teklifine göre, cumhurbaşkanı...

 24 Haziran'da yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçiminde uygulanacak hükümleri içeren anayasa değişikliğine ilişkin teklif, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Kabul edilen kanun teklifine göre, cumhurbaşkanı adayı olan kişiler milletvekili adayı olamayacak. Parti grupları ve genel seçimlerde yüzde 5 oy alan partiler cumhurbaşkanlığı seçiminde aday gösterebilecekler. Seçmenler de yüz bin imza toplayarak cumhurbaşkanı adayı gösterebilecek. İlk turda yüzde 50 artı 1 oy alan kişi cumhurbaşkanı seçilecek. Cumhurbaşkanı adaylarından biri yüzde 50 artı 1'i sağlayamazsa ikinci tur seçimi yapalacak. İkinci turda en çok oyu alan seçimi kazanmış olacak. 

Cumhurbaşkanı makamının herhangi bir nedenle boşalması halinde cumhurbaşkanı seçimleri 45 gün içinde yapılacak. TBMM seçimlerine bir yıl veya daha az süre kalmışsa cumhurbaşkanı ve TBMM seçimleri birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının ikinci döneminde TBMM seçimlerinin yenilenmesine karar vermesi halinde cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilecek.

Yurtdışındaki seçmenler ise seçime 3 gün kalıncaya kadar oy kullanabilecek. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Bağırma
Ücretsiz doğalgaz bir yıl daha uzatılsın
1 Mayıs aynı zamanda dayanışma demektir
Kılıçdaroğlu emekçilere Taksim çağrısında bulundu
"İsrail devleti sorumsuz delilerin rehinesi haline geldi"