Uzay aracı değil Dacia Sandriders! Pistlerin tozunu dumana katacak!

Dacia 2025 senesinde Dakar'da ve Dünya Ralli Raid Şampiyonası'nın diğer ayaklarında yarışmak için kolları sıvadı. Şirket tarafınca yapılan açıklama doğrultusunda 2025 tarihinden itibaren şampiyonalarda boy gösterecekleri duyuruldu.

Dacia, 2025 yılında Dakar Rallisi ve Dünya Ralli Raid Şampiyonası'nın diğer ayağlarında yarışmak için hazırlıklara başladığını duyurdu. Şirket, 2025 tarihinden itibaren bu şampiyonalarda yer alacaklarını açıkladı ve kazanmak için tasarlanan Sandrider yarış otomobili prototipini tanıttı. Sandrider, özellikle ralli yarışları için tasarlanmış bir araç olup, Dacia'nın bu alandaki iddiasını ortaya koymaktadır. Proje, Renault Grup spor uzmanlığı ve İngiliz şirketi Prodrive işbirliğiyle geliştirilmektedir.

Dacia'nın tasarımcıları tarafından geliştirilen Sandrider, dış görünüşüyle dikkat çekiyor. Tasarımında sadece temel unsurlara odaklanılarak, araç gereksiz dekoratif parçalardan arındırıldı. Gereksiz detaylardan kaçınılarak, aracın aerodinamiği ve performansı ön planda tutuldu. Sandrider, minimalist ve işlevsel bir tasarım anlayışını benimseyerek, sadece gerekli olan unsurları kullanmaktadır.

Araçta yalnızca pilot ve yardımcı pilotların gerek duyduğu temel donanıma odaklanırken şirket kısa ve yatay motor kaputu, ekibin görüş alanını kapatmayan eğimli bir tasarım tercih etti. Havacılık endüstrisinden aktarılan bir teknik olarak ön panelin üst kısmına konulan yansıma önleyici boya da görüşü optimize etmektedir.

4X4 ŞANZIMAN BULUNUYOR

Dacia Sandriders, tasarımı odaklanırken güçlendirilmiş bir yardımcı şasi ve tamponlar kullandı. Karbon kaporta, çift salıncaklı süspansiyon ve ralli yarışlarının Zorlu gereksinimlerine uyum sağlamak üzere tasarlanan 4 X 4 şanzıman devreye alındı. Araç içerisinde sabelt koltuklar yer alırken nemi kendi kendine düzenleyebilen antibakteriyel kumaşlar tercih edildi.

Araç içerisinde kullanım kolaylığı sağlanması amacıyla yedek lastiklerin üzeri kapatılmazken benzer bir ekip de bir kutuyu açmaya gerek kalmadı kabindeki aletlerle hızlı bir şekilde tüm işlemleri halledebilecek.

DAHA HAFİF DAHA YÜKSEK PERFORMANS

Araç tasarımında mühendislikler özellikle otomobilin daha hafif olmasını ve bu sayede yakıt tüketimini azaltmasını amaçladı. Benzer prototiplerine kıyasla Sandrider, 15 kilogram daha hafif görünmektedir. Bu kapsamda hafif vurun şeklinde kullanılmış olan şasi tüm gereksiz gövde panellerinden kurtulmayı sağlarken diğer parçalarda karbon kullanılması da tasarımcılara eşsiz bir dekoratif özellik kazandırdı.

Performansını arttırmak için yakıt tüketimi azaltan bir aerodinamik tercih edildi. Benzer prototiplerini oranla sürtünmeyi %10 kaldırmayı ise %40 azaltmayı başaran Dacia, motoru soğutan hava girişlerine önem verdi. Araç içindeki koşullar doğrultusunda ısı yönetimi de önemli bir hal almaktadır. Suyu sıcaklığını düşük tutmak için karbon gövde panellerine önemi verildi. Bunun için araç panellerini doğrudan entegre edilmiş anti kızılötesi pigmentler kullanıldı. Dacia, bu işlem için de patent başvurusunda bulunmuş oldu.

Sandrider gelecekte birçok ülkede, bir dizi geliştirme testine başlayacak. İlk motor sporları çıkışını ise 5-11 Ekim'de Dünya Ralli Raid Şampiyonası'nın (W2RC) Fas ayağı olan 2024 Fas Rallisi'nde gerçekleştirecek. Dacia'nın resmi W2RC takımı Dacia Sandriders, 2025'te Dakar'da ve Dünya Ralli-Raid Şampiyonası'nın diğer ayaklarında yarışacak

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Altını çöpe atıyoruz! Evlerimizde var ama değerini anlamıyoruz
Borsada yatırımcı sayısında yeni bir rekor kırıldı
Kredi kartı kullananlar için önemli bir uyarı geldi!
19 Mayıs 2024 Altın Fiyatları
İflas Eden İş İnsanı Hayrettin Şimşek, Hurdacılık Yaparken Kameralara Yakalandı